Polițiștii nu vor mai avea voie să aibă tatuaje instigatoare sau să poarte bijuterii, probele de concurs pentru o funcție în MAI vor fi înregistrate audio și video și vor fi decontate cheltuielile cu avocații în cazul unor procese. Noutatea ar putea fi incluză în statutul poliţistului, care urmează să fie modificat.

Printre propunerile cuprinse în OUG pentru modificarea legii se regăseşte şi cea referitoare la „persoana care participă la un concurs pentru ocuparea unor funcţii de execuţie vacante prin încadrare directă/ reîncadrare/ transfer nu trebuie să aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate pe faţă şi/ sau gât, precum şi în alte zone ale capului, astfel încât să nu se creeze situaţii de vulnerabilitate a poliţiştilor generate de identificarea acestora pe baza unor elemente particulare”, transmite Agerpres.

Conform propunerii, tatuajele ori elementele ornamentale de pe corpul candidatului ar trebui să nu reprezinte sau să nu semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violenţă, ură sau discriminare ori să aibă conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

În situația în care un candidat are asemenea tatuaje, el nu va putea intra în examen.

De asemenea, se propune ca probele la concursurile de ocupare a posturilor vacante să fie înregistrate audio şi video.

Alte modificări propuse vizează reconsiderarea masteratului profesional, la forma de învăţământ cu frecvenţă, persoanelor care nu au absolvit anterior un program/curs de formare iniţială, iar la cea cu frecvenţă redusă agenţilor de poliţie absolvenţi de studii superioare.

MAI mai propune ca, pentru reducerea deficitului de personal, candidaţii respinşi la concursul de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, care au obţinut totuși media minimă de admitere, să fie repartizaţi pe locuri la instituţiile de învăţământ postliceale ale MAI în ordinea descrescătoare a mediilor.

În ceea ce privește răspunderea civilă şi materială a poliţistului implicat într-un proces penal şi/sau civil pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu să i se deconteze cheltuielile, iar sumele de bani să fie plătite în mod efectiv de către poliţist avocatului ales.

MAI a organizat marți, 18 iunie, o dezbatere publică cu privire la OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 referitoare la Statutul Polițistului, la solicitarea Europol.