Poliţiştii nu mai au voie să facă schimb de informaţii pe WhatsApp sau Facebook. Şefii instituţiei au trimis o notă internă, cu acest subiect, miercuri, către inspectoratele din toată ţara.

Reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor Europeni (Europol) spun, printr-un comunicat de presă, că decizia a fost luată după cazul poliţistului Cristian Amariei, care a murit în timp ce încerca să prindă un fugar în judeţul Timiş.

La acea vreme, şeful serviciului de investigaţii criminale din judeţ a dat ordin pe un grup de WhatsApp să fie prins un infractor.

Într-o notă emisă de conducerea Poliţiei apare că agenţii vor încălca legea dacă vor folosi WhatsApp, Facebook, SnapChat "pentru transmiterea informaţiilor conexe activităţilor de poliţie".

Poliţiştii vor putea astfel să-şi transmită pe grupurile lor doar informaţii care nu au legătură cu anchete sau operaţiuni.

Cosmin Andreica, liderul Europol, a declarat pentru Digi24.ro că poliţiştii apelau la astfel de aplicaţii în lipsa altor intrumente.

"În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm", se explică în comunicatul Europol.

"Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral", au mai scris cei de la Europol.