Mai multe echipaje de Poliţie, alături de reprezentenţi ai altor instituţii publice din Bihor, au verificat, vineri seara, cafenele şi restaurantele din Piaţa Unirii, de pe strada Vasile Alecsandri şi din pasajul Vulturul Negru, pentru a vedea dacă comercianţii şi consumatorii respectă regulile impuse pentru prevenirea răspândirii Covid-19. 

Controale extinse  

Acţiunea a fost organizată de Inspectoratul de Poliţie Bihor şi a vizat mai multe zone din judeţ şi din Oradea. La controlul plănuit în centrul Oradiei a fost chemată să asiste şi presa.

"Desfăşurăm o acţiune pentru a vedea cum păstrează localurile publice normele sanitare de combatere a virsului Covid-19. Sunt alături de noi colegi de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul pe Situaţii de Urgenţă "Crişana", Inspectoratul Teritorial pentru Muncă şi Direcţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor. O să începem o verificare pe strada Vasile Alecsandri. După aceea, în funcţie de rezultatele de acolo sau de semnalările colegilor care se deplasează în alte zone ale oraşului, dar şi ale judeţului, o să ne deplasăm în continuare", a anunțat, vineri seara, la sediul Poliţiei Oradea, chestorul Alin Haniş, şeful IPJ Bihor.

Acesta a mai precizat că scopul acţiunii este acela ca bihorenii să înţeleagă că trebuie să respecte normele impuse pe perioada stării de alertă. "Cine nu înţelege va suporta rigorile legii", a adăugat chestorul. 

Echipajele mixte s-au deplasat apoi cu autospecialele IPJ Bihor, dar şi cu o dubă a Jandarmeriei Bihor, spre centrul Oradiei. 

Raid la terase

În Piaţa Unirii, prima cafenea la care s-au făcut verificări a fost Ristretto, acolo unde echipajele au stat mai bine de 20 de minute. Controlul s-a desfăşurat greoi, pentru că poliţistul din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice a verificat dacă sunt diferenţe între banii încasaţi şi rapoartele fiscale. 

Echipajele mixte s-au deplasat apoi spre strada Vasile Alecsandri, unde s-au despărţit pentru a fi mai eficienţi. Într-un singur local, la Custoza Wine Bar, reprezentanţii ITM şi DSVSA au depistat nereguli cu privire la actele localului, dar au sesizat şi faptul că unele mese erau prea apropiate unele de altele.

Administratorul localului a părut nemulţumit de întrebările autorităţilor, acuzând că reprezentanţii ITM au ridicat tonul la el. O atitudine dispreţuitoare au avut-o şi câţiva clienţi, care se plângeau că Poliţia le strică voia bună. "Să ne mai lase în pace, că prea mult ne-au ţinut închişi!", a spus unul dintre clienţii barului specializat în vinuri.

"Administratorul a primit înştiinţare pentru a se prezenta luni la sediul ITM Bihor. S-au găsit mai multe probleme", a spus Ioan Rădulescu, şef serviciu Sănătate şi Securitate în Muncă. 

Pasaj curat

În fine, echipele de control au ajuns şi la localurile din Pasajul Vulturul Negru: Green Pub şi Edison Pub. Cele două pub-uri au fost lăudate de autorităţi pentru modul în care au aranjat mesele, având un spaţiu mai mare decât 2 metri, iar actele au fost toate în bună regulă. 

"Din ce am văzut noi aici regulile se respectă, cel puţin din punct de vedere al Poliţiei", a declarat comisarul şef Cosmin Beltechi, adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Oradea, care a fost şi coordonatorul acţiunii de vineri seara în municipiu.  

De altfel, în timpul controalelor din centrul urbei echipele nu au aplicat sancţiuni băneşti, ci doar avertismente, negăsind nereguli majore.

 

Controalele vor continua şi în zilele următoare în oraş şi în Bihor, la fel cum se desfășoară, de altfel, şi în alte judeţe ale ţării.