Sute de poliţişti, pompieri şi jandarmi s-au mobilizat înaintea sărbătorii Sfintei Maria.

Concret, peste 600 de poliţişti bihoreni vor veghea, în perioada 15-18 august, la respectarea ordinii publice în zona staţiunilor turistice, în zonele de agrement, dar şi în zona bisericilor la slujbele prilejuite de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

În acţiuni sunt implicaţi poliţişti bihoreni din cadrul "structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, structura de arme, explozivi şi substanţe periculoase, alături de poliţişti din structura de poliţie transporturi şi de la alte formaţiuni de aplicare a legii".

Zilnic, peste 75 de patrule de siguranţă publică, pedestre şi auto vor acţiona în mediul rural şi-n mediul urban în Bihor. 

Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, patrule ale poliţiştilor rutieri vor fi prezente pe drumurile naţionale, judeţene, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone.

Şi reprezentanţii ISU Crişana au transmis că pe durata minivacanţei de Sfânta Maria vor fi la datorie peste 200 de pompieri militari. 

"Întrucât la Mănăstirea Izbuc şi la Mănăstirea Sfintei Cruci se preconizează participarea unui număr mare de credincioşi la slujbele religioase prilejuite de această sărbătoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a dispus alocarea resurselor necesare la cele două lăcaşuri de cult, pentru asigurarea răspunsului imediat dacă vor exista solicitări din partea cetăţenilor", se arată într-o informare a ISU.

Înaintea sărbătorii, pompierii au făcut verificări la 69 de biserici şi mănăstiri din Bihor, au depistat 297 de încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, 91 dintre acestea fiind soluţionate pe timpul acestor verificări.

Au fost aplicate 191 de sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în cuantum de 1000 lei şi 189 de avertismente. Cu ocazia controalelor, personalul specializat a desfăşurat şi 66 de exerciţii de evacuare şi tot atâtea acţiuni cu caracter preventiv cu scopul instruirii personalului bisericesc asupra modului de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Bihorenii sunt sfătuiţi să-şi poarte de grijă în această perioadă, să mânuiască lumânările cu atenţie şi, dacă ies la iarbă verde, să facă foc doar în locurile special amenajate şi să-l stingă înainte de plecare, dar şi să nu arunce la întâmplare ţigările aprinse.

Şi jandarmii bihoreni au anunţat misiuni specifice în perioada sărbătorii Sfintei Maria. "În această perioadă, efective din cadrul inspectoratului vor desfăşura misiuni specifice pe linia menţinerii unui climat de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţeni, în zonele de agrement, pe trasee turistice şi în staţiunile balneoclimaterice: Băile Felix şi Băile 1 Mai", se precizează într-un comunicat transmis de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. 

Ei vor fi prezenţi la Oradea Summer Film, Zilele comunei Cărpinet, Zilele localităţii Otomani, Zilele comunei Borod, Zilele comunei Husasău de Tinca, precum şi la un târg de produse tradiţionale bio în Parcul 1 Decembrie din Oradea. 

"Pentru manifestările religioase vom fi prezenţi la: procesiunea Religioasă organizată de Mănăstirea Franciscană, la Mănăstirea Izbuc şi la celelalte locaşuri de cult din judeţul Bihor la care sunt informaţii că vor veni un număr mare de credincioşi", se arată în informare. 


RECOMANDĂRI PENTRU SĂRBĂTORI ÎN SIGURANŢĂ:

Dacă plecaţi de acasă:

- Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi. Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic al căror conţinut să îi informeze pe străini că aţi plecat în concediu. 
- Acordaţi o atenţie sporită postărilor de pe internet - locaţia sau fotografiile din vacanţă vă trădează absenţa de la domiciliu.
- Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele "atracţii" pentru hoţi.

Dacă vă petreceţi timpul liber în străinătate:

Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective şi procuraţi-vă adresele şi telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective - informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe - www.mae.ro.
Înainte de plecare efectuaţi schimbul valutar în moneda de schimb a ţării de destinaţie. În cazul în care moneda respectivă este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.
Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (NU ŞI ADRESA!).

Pe perioada sejurului:

Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.
Păstraţi banii şi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional!
Când părăsiţi camera de hotel/pensiune, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise, mai ales dacă aveţi repartizată o cameră la parter sau la un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei prin escaladare.
Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase! Deplasaţi-vă în grup, nu răspundeţi la provocările altor persoane şi evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate!
Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru!
Nu lăsaţi în autoturism, la vedere, bunuri de valoare. Atenţie: bagajele sau genţile păstrate în maşină, chiar dacă nu conţin valori, pot atrage hoţii, întrucât aceştia nu ştiu ce se află în interior.
Dacă vă aflaţi în staţiuni, nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă bani sau lucruri de valoare (telefoane, aparate fotografiat/filmat, bijuterii etc.)! Rugaţi o  persoană de încredere să rămână în locul respectiv!

În caz de nevoie sau dacă aţi fost martorului unei fapte ilicite, apelaţi gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi poliţiei toate amănuntele!