Pe cât de sărac e bugetul Consiliului Judeţean, pe tot atât de mare este disponibilitatea celor care-l conduc de a folosi banii publici în interes de partid.  

După ce a dezvăluit că fac angajări din rândul clientelei politice, că împart discreţionar bani ONG-urilor de casă şi că achiziţionează en gros produse de protocol, BIHOREANUL vă prezintă o nouă mostră de "responsabilitate" a şefilor CJ: felul în care folosesc fondurile instituţiei inclusiv pentru reuniuni de partid.

Diurne şi vacanţe

La începutul verii, BIHOREANUL solicita, în baza legii privind accesul la informaţiile de interes public, ca instituţia să pună la dispoziţia publicaţiei şi a publicului larg, postându-le pe site-ul www.cjbihor.ro, toate cheltuielile pe care le face, invocând în acest sens modelul de bune practici al Primăriei Oradea, care afişează lună de lună achiziţiile de bunuri, servicii şi lucrări, precum şi cheltuielile pentru deplasările conducerii şi angajaţilor. A fost nevoie de insistenţe ca, mult după termenul legal, instituţia să trimită răspunsul care confirmă că în doar 30 de zile (luna iunie a fost luată ca exemplu) CJ a tocat pe 31 deplasări 23.974 lei, adică peste 5.000 euro.

Cea mai mare parte a deplasărilor - 25 - au fost făcute de funcţionari şi personalul contractual. Un consilier juridic s-a deplasat la Beiuş pentru un proces, iar şase în ţară pentru "şedinţe de lucru" ale unor structuri din care CJ face parte, la Bucureşti, Baia Mare şi Braşov. Alte şapte deplasări au fost externe, în Ungaria: pe 7 iunie cinci persoane au fost la Hortobagy cu o maşină a instituţiei pentru o "şedinţă de lucru", fiecare primind în acest scop şi o diurnă de 159 lei, iar pe 13 iunie, alţi trei angajaţi au mers la Bekescsaba, în "interes de serviciu", pe aceeaşi diurnă. "Încasarea diurnelor externe este motivul principal al deplasărilor în Ungaria", susţine unul dintre angajaţii CJ.

Alţi şase salariaţi au fost trimişi în iunie la Mamaia şi Eforie Nord pentru aşa-zise "cursuri de perfecţionare" între 25 iunie - 2 iulie, scop în care CJ a achitat nu mai puţin de 11.845 lei, iar un al şaptelea a participat între 18-23 iunie la o "sesiune de instruire" la Predeal care a costat doar 311 lei.

La partid

Şefii CJ au "spart" şi ei bani frumoşi pe deplasări în ţară şi străinătate, efectuate în scopuri nelămurite. Pe 12 iunie, preşedintele Pasztor Sandor a cheltuit 1.300 lei pe un drum în "interes de serviciu" la Parlamentul României, iar între 19-21 iunie a încasat o diurnă de 642 lei pentru o "şedinţă de lucru" la Parlamentul European de la Bruxelles, despre care nu a anunţat public nimic.

Mult mai discutabil este, însă, că în aceeaşi lună vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au cheltuit banii CJ pentru a participa la întruniri PSD şi respectiv ALDE, chiar dacă în acte a fost trecut ca scop acelaşi vag "interes de serviciu". Astfel, în perioada 14-16 iunie, Mang şi Bodea au ridicat de la CJ 1.362 lei, respectiv 979 lei, primul pentru o deplasare la Ministerul Sănătăţii, iar celălalt la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Ulterior, pentru perioada 20-24 iunie, Mang a mai încasat 1.260 lei pentru o delegaţie "în interes de serviciu" la MDRAP, iar între 25-28 iunie pentru încă una la MS.

În realitate, ambii politicieni au participat la reuniuni ale propriilor partide. Între 14-16 iunie au avut loc Comitetul Executiv Naţional al PSD şi Biroul Politic Naţional al ALDE, în care şefii celor două partide, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au decis schimbarea Guvernului Grindeanu. CExN al PSD s-a mai întrunit şi în 20-24 iunie, pentru organizarea moţiunii de cenzură, iar în 25-28 iunie pentru formarea Guvernului Tudose.

Ştampila lui Bodog

Nu doar suprapunerea deplasărilor în "interes de serviciu" ale lui Mang şi Bodea cu reuniunile PSD şi ALDE demonstrează că interesul a fost, de fapt, de partid, ci şi logica şi bunul simţ. Nu de alta, dar e greu de crezut că cei doi ar fi fost ţinuţi la uşă, câte trei zile, de ministrul bihorean Florian Bodog şi de vicepremierul Sevil Shhaideh.

Solicitat de BIHOREANUL să explice cum a stat trei zile la MDRAP pe banii CJ, Traian Bodea susţine că a făcut-o exclusiv pentru "proiectele pe PNDL" (Programul Naţional de Dezvoltare Locală). "Am bani, dacă e cazul să merg la Bucureşti, merg pe banii mei. Mă mir că mă întrebaţi un detaliu atât de...", a spus şeful ALDE, fără să încheie propoziţia.

Ioan Mang a fost mai nuanţat: da, s-a dus la Bucureşti tocmai când aveau loc reuniunile de partid, dar numai o parte din banii necesari i-a luat de la CJ. "Am decontat doar avionul, cazarea mi-am plătit-o singur", a răspuns el, adăugând că n-a fost doar la MS şi la MDRAP. "Am fost la mai multe ministere, umblu la câte patru-cinci, dar acolo mi-a fost cel mai uşor să-i spun domnului Bodog, fără jenă, să-mi pună ştampilă pe delegaţie". Ca să vezi, jenă...