În cadrul Galei Sportului Bihorean, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Bihor a premiat marţi seară, la restaurantul Majestic, cei mai buni sportivi ai judeţului în anul care se încheie. "Le mulţumesc tuturor sportivilor care au reprezentat judeţul în competiţii naţionale sau internaţionale, dar şi antrenorilor care au fost mereu lângă ei", a spus directorul Direcţiei pentru Sport, Sorin Buhaş, în deschiderea serii.

În prezenţa vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret, orădeanul de numai 24 de ani Sorin Moldovan, a prefectului Gavrilă Ghilea, sosit de la un festival de tradiţii de sărbători cu o întârziere de mai bine de două ore, a şefului poliţiei bihorene, Adrian Bucur, dar şi a numeroşi antrenori, sportivi, profesori de sport şi preşedinţi de asociaţii sportive, maestrul de ceremonii al serii, jurnalistul Victor Mihalcea, a prezentat, lăsând la urmă primele trei locuri ale fiecărei categorii, cei mai buni sportivi ai anului, conform unui top făcut în baza performanţelor lor de DJST Bihor.

Campionii!

Cea mai bună echipă a anului 2010 în Bihor a fost desemnată, după cum era de aşteptat, echipa de polo CSM Digi Oradea, campioană naţională a României în sezonul 2009-2010 şi participantă în sferturile de finală ale cupei LEN. Poloiştii au venit la gală fără antrenorul lor Cornel Gordan, direct de la meciul susţinut împotriva echipei AMEFA Arad, pe care l-au câştigat fără probleme.

La aceeaşi categorie, la egalitate, pe locul 2 s-au clasat echipele CS Crişul, la polo juniori I, campioană naţională şi echipa de baschet băieţi juniori I a LPS Bihorul, vicecampioană naţională la categoria respectivă şi campioană în Cupa Liceelor.

gala sportului oradea bihoreanul 42.jpgReprezentanţii DJST Bihor l-au ales ca fiind cel mai bun sportiv al anului pe judoka Dan Fâşie (CSM Oradea), care a bifat în 2010 o serie de locuri pe podium în competiţii internaţionale. Antrenat de Emil Morar şi Alexandru Lungu, sportivul a câştigat anul acesta locul al treilea la Campionatul European de Seniori pe echipe, desfăşurat la Viena şi locul V la aceeaşi competiţie, însă la individual. De asemenea, Fâşie a mai obţinut locul 2 la Cupa Mondială de Seniori desfăşurată în Brazilia, dar şi chiar aurul în Cupa Mondială de Seniori, desfăşurată în Coreea de Sud la începutul lunii decembrie.

De altfel, judo-ul a ocupat întreg podiumul categoriei de "Cel mai bun sportiv al anului", locul al doilea fiind ocupat de Marian Halas (CSM Oradea), vicecampion balcanic de seniori în Trebinje şi medaliat cu aur la Cupa Mondială de Seniori din Slovacia, iar al treilea de Larisa Florian, campioană naţională şi balcanică atât la categoria U 20 cât şi la U 17.

Categoria "Cel mai bun sportiv al anului" la probe neolimpice a fost câştigată de fapt de doi sportivi, cuplul de judo-kata al clubului CSM Oradea format din Iulian Surlă şi Aurelian Fleisz. Sportivii, antrenaţi de Alexandru Chirilă, au devenit anul acesta campioni europeni la Nage No Kata în Italia şi vicecampioni mondiali în Budapesta.
La aceeaşi categorie, locurile doi şi trei au fost ocupate de karateka antrenaţi de Pavel Vancea la CS UAMT Agora. Astfel pe poziţia a doua s-a clasat Raul Mircea Tudorică, campion mondial la karate tradiţional Enbu în Serbia, iar pe poziţia a treia a fost ocupată de Melania Câmpan, campioană mondială de Fukugo în Serbia.

Alteţi şi judoka, la loc de frunte

La categoria "Sportivi laureaţi" în probe olimpice au mai fost premiaţi judoka Ioana Matei (CSM Oradea), câştigătoarea balcaniadei de anul acesta din Trebinje, sportiva Francesca Pop (CSU Oradea), campioană naţională la tir şi pistol, Cornelia Deiac (CSM Oradea), campioană naţională de tineret la sărituri în lungime, judoka Szoke Laszlo (CS Liberty), campion naţional de seniori, Bianca Fazekas Lazăr (CS Crişul), campioană naţională de junioare la aruncarea ciocanului şi vicecampioană la disc, Andrada Anton (CSU Oradea), locul al doilea la Campionatul Naţional de Senioare la gimnastică ritmică, cerc şi panglică, Adrian Pop (CSM Oradea), campion naţional de tineret la aruncarea ciocanului în sală şi în aer liber şi Costel Dănculea (CS Liberty), poziţia a treia la Campionatul European cu echipa şi campion naţional la individual.

La categoria similară, însă la sporturile neolimpice, au mai fost premiaţi Viviana Chirilă, campioană naţională de kata şi kumite la karate kyokushin, Sebastian Ilaş, campion european de karate kyokushin - ambii antrenaţi de Harris Wallmen la CS Gym Oradea -, Alexandru Sorean (CS Tengo), campion mondial la fotbal-tenis, Mirel Matei (CS UAMT Agora), deţinătorul medaliei de aur la Campionatul Mondial de karate tradiţionale, la secţiunea kata, Ana Cornelia Guler (CS King Do), care a câştigat printre altele şi locul I la Campionatul naţional de spargeri forţă la tae-kwon-do, Sabin Tatu (CS West-Team), locul I la campionatele naţionale de taekwondo, la luptă, tehnici speciale şi spargere forţă. Diplome şi plachete au mai primit la aceeaşi categorie şi Arnold Gale (CS Crişul), campion naţional de tineret la karate modern şi Ioan şi Paul Creţ, campioni mondiali de juniori la dublu.

Promotorii sportului de masă

În cadrul Galei, organizatorii le-au mai oferit diplome de recunoştinţă pentru sprijinirea sportului de masă mai multor profesori din liceele orădene care au participat cu echipele sau chiar au organizat competiţii, preşedinţilor de asociaţii judeţene de sport, dar şi reprezentanţilor presei de specialitate.

Diplome speciale au primit şi Florin Birta, preşedintele Clubului Sportiv Municipal Oradea, Nicolae Vaşadi, director sportiv în cadrul CSM, Ionel Bungău, fostul director al Direcţiei Judeţene de Sport, şi Titi Frenţ, de la clubul Crişul.

Între ceremoniile de decernare a premiilor de excelenţă în sport, invitaţii s-au delectat cu câteva prezentări de modă ale manechinelor agenţiei Graziela Models, coregrafii de show-dance puse în scenă de campioanele de la Ars Nova, numere de iluzionism oferite de tânărul Eduard Maliţa şi un mini-recital al solistului David Bryan, finalist al Eurovision 2011.