Polonia a devenit a opta ţară europeană care a interzis cultivarea organismelor modificate genetic aprobate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară, guvernul de la Varşovia profitând de o clauză ce permite statelor să respingă totuşi cultivarea OMG.

Decizia a determinat un val de reacţii pozitive, îndeosebi în rândul organizaţiilor care se opun acestor culturi. Cu toate acestea, Green Peace Polonia a anunţat că "rămâne vigilentă", ca nu cumva Comisia Europeană să încerce să anuleze interdicţia.

Statele europene pot interzice cultivarea de OMG dacă pot oferi dovezi că acestea sunt dăunătoare. Ministerul Agriculturii din Polonia a folosit ca argument posibilitatea ca plantele modificate genetic să afecteze polenizarea plantelor naturale, precum şi riscul ca polenul de la hibridul de porumb MON810, aprobat spre cultivare în Europa, să se regăsească în miere.

Celelalte şapte ţări europene care au interzis cultivarea OMG sunt Austria, Franţa, Germania, Ungaria, Luxemburg, Grecia şi Ungaria.