Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi ai Companiei de Apă Oradea au descins, miercuri dimineaţă, în zona Podului Macio, după ce au fost sesizaţi de reporterii Digi 24 Oradea că râul Crişul Repede prezintă urmele unei posibile poluări cu produse petroliere.

Ajunşi în Dragoş Vodă, specialiştii au confirmat că dintr-un canal pluvial care deversează în Criş în zona podului aflat în construcţie au ajuns în râu irizaţii de produse petroliere. "Petele erau vizibile pe malul stâng, pe un tronson de aproximativ 500 m. Echipa de intervenţie din cadrul Companiei de Apă Oradea a realizat un baraj în deptul canalului pluvial şi a dispersat material absorbat pe cursul de apă", se arată într-o informare remisă de ABA Crişuri. Specialiştii au preluat şi probe de apă, însă rezultatele laboratorului vor fi gata abia joi.

Între timp, urmele de produse petroliere au ajuns şi în zona podului Dacia, întrucât debitul Crişului a crescut de la 9 mc/s la 20 mc/s. "Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă, iar cantitatea de produse petroliere care s-a scurs din canalul pluvial în cursul de apă a fost mică. Specialiştii noştri sunt încă pe teren până când situaţia va intra din nou în normal", a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri.

Cel mai probabil, poluatorul va rămâne anonim. Asta deoarece canalul cu pricina colectează apele pluviale din zona străzilor Clujului şi Dragoş Vodă, iar identificarea persoanei care a aruncat în gurile de canal substanţe poluante este aproape imposibilă. De asemenea, cel mai probabil, substanţa a fost aruncată în urmă cu mai multe zile, dar abia acum a ajuns la suprafaţă, transportată de ploile abundente din ultimele zile.