Norii de fum proveniți din cele peste 150 de incendii de vegetație din Canada s-au răspândit rapid în New York, situat la 800 de km distanță, Statuia Libertății și alte clădiri tip zgârie-nori din metropolă fiind acoperite cu ceașă roșie, transmite BBC, via Digi 24.

Indicele de poluare a atins un nivel record de 400, pe o scară de la 0 la 500, fiind extrem de periculos pentru sănătate. Locuitorii au fost sfătuiți să stea în case, să anuleze activitățile în aer liber, iar de joi încep să primească gratuit măști de protecție și unele zboruri au fost anulate din cauza vizibilității scăzute.

Potrivit guvernatorului statului New York, Kathy Hochul, indicele de calitate a aerului a crescut de la „nociv” la „foarte nociv”, titrează HotNews, iar toate activitățile școlare și extrașcolare în aer liber au fost suspendate.

Matthew Adams, profesor la Universitatea din Toronto, a precizat pentru BBC că efectele imediate ale poluării cu fum pot fi respirația întretăiată, pulsul crescut, dureri în piept sau ale ochilor, nasului și gâtului. Profesorul adaugă că o expunere prelungită la acest tip de fum poate provoca cancer sau alte afecțiuni pulmonare și a recomandat purtarea măștilor de protecție.

Spitalele din New York au înregistrat o creștere între pacienții cu probleme respiratorii.

Fumul care a învăluit New York-ul s-a răspândit până în Philadelphia, Oklahoma, Alabama și Carolina de Sud. Mai bine de 75 de milioane de oameni din estul SUA sunt de miercuri sub alerte de poluare, în unele zone acestea fiind de tip „cod roșu”.

Valul de poluare este periculos pentru că oamenii inspiră milioane de particule care le pot afecta ochii, sistemul respirator și cel sanguin pe termen lung. Concentrația de microparticule PM2,5 este de peste zece ori mai mare decât standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Poluarea vine în urma celor peste 160 de incendii de vegetație din provincia Quebec, Canada, care au mistuit deja o suprafață de 3,3 milioane de hectare, din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate și a secetei, conform ProTv.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!