Comisarii Gărzii de Mediu Bihor, împreună cu specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, încearcă să desluşească misterul unei poluări care a avut loc sâmbătă, pe Crişul Repede, în Şuncuiuş. Apa râului a fost colorată, vreme de o oră, în roşu, dar până acum autorităţile nu au reuşit să afle care este substanţa care a curs pe Criş.

Situaţia a fost semnalată, miercuri, în presa centrală. Portalul Cotidianul a publicat un filmuleţ care arată o apă curgătoare de culoare roşie, despre care jurnaliştii spun că este Crişul Repede, în zona Şuncuiuş, şi atrag atenţia că râul ar fi fost poluat radioactiv. "Cel mai probabil aceasta (n.r. substanţa poluantă) a provenit din ruperea unui iaz sau dintr-o deversare accidentală dintr-o gură de mină (de uraniu), în zonă existând destul de multe galerii abandonate", scriu jurnaliştii de la Cotidianul.

Inspectorii ABA Crişuri nu au niciun indiciu, însă, că apa ar fi fost într-adevăr contaminată cu substanţe radioactive. "Noi am fost sesizaţi luni că apa Crişului ar fi fost poluată sâmbătă cu o substanţă roşie. Inspectorii noştri au mers în teren, dar apa nu mai era roşie. Au luat probe de apă şi acum le analizează", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, şeful ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc.

Potrivit lui Voloşeniuc, după culoarea apei din filmuleţul publicat de Cotidianul, poluarea ar fi putut fi provocată de argilă sau de un colorant artificial. Chiar dacă nu ştiu încă ce anume a colorat Crişul, inspectorii de ape ştiu sigur că poluarea nu a fost una toxică, pentru că nu a produs pagube. "Nu am găsit nici un peşte mort", a precizat Voloşeniuc.

Pentru a lămuri întreaga poveste, la Şuncuiuş au mers joi şi comisarii bihoreni ai Gărzii de Mediu.

"Împreună cu comisarii de mediu, încercăm să aflăm ce s-a întâmplat. Varianta substanţelor radioactive scurse în Criş nu se susţine pentru că în zonă nu există mine de uraniu, după cum fals s-a vehiculat", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL viceprimarul din Şuncuiuş, Florin Brîndaş, făcând referire la articolul din Cotidianul.

Rămâne de văzut care este substanţa care a colorat râul şi, mai ales, cum a ajuns ea în apă, concluzii pe care le vor trage, în final, echipele de control.