De marţi începând, în zona Beiuş, râul Crişul Negru şi-a schimbat culoarea şi emană un miros neplăcut.

"Apă poluată, neagră-neagră, miros pestilenţial de borhot, mediu distrus. Răspunde cineva?", s-a întrebat retoric, pe Facebook, un localnic, postând şi imagini care arată că apa din Crişul Negru are o culoare închisă.

Echipe ale Gărzii de Mediu Bihor, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au mers în zonă şi au depistat că poluarea a fost declanşată de o avarie la fabrica de bere din Sudrigiu, deţinută de firma fraţilor Micula, European Food.

"S-a spart un tanc cu caramel, folosit la producţia berii, care s-a revărsat în Crişul Negru, trecând prin supraplinul staţiei de epurare. Din estimări, vorbim de circa 10-15.000 litri de caramel", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL unul dintre reprezentanţii instituţiilor care au mers în control.

Deocamdată, pe râu nu s-au găsit peşti morţi, aşa că este posibil ca poluarea doar să fi schimbat aspectul şi mirosul apei, fără să producă mortalitate piscicolă. Echipele de control fac însă analize de apă şi încearcă să afle din ce cauză s-a revărsat tancul, pentru a stabili vinovăţiile şi eventualele sancţiuni.

UPDATE: Caramelul n-a produs daune

Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu a anunţat că poluarea cu caramel lichid nu a produs daune în Crişul Negru. Potrivit unei informări făcută miercuri după-masă de comisarii de mediu, primele rezultate ale analizelor chimice nu au indicat o deteriorare a calităţii apei care să afecteze factorii biotici ai habitatului piscicol natural. De altfel, fişa tehnică a produsului care s-a revărsat indică faptul că nu este toxic.

"În prezent, Garda de Mediu Bihor monitorizează tronsonul râului Crişul Negru de la Tinca amonte până la Păntăşeşti, pentru verificarea eventualelor apariţii de mortalităţi la speciile de faună acvatică", au transmis comisarii.

Garda de Mediu va face în zilele următoare o inspecţie amplă a activităţii firmei care administrează fabrica de bere, pentru a vedea dacă respectă obligaţiile din autorizaţia integrată de mediu.

Video: Stefan Kadar