Râul Crişului Repede pare că a fost poluat. În zona podului Sovata, pe suprafaţa apei curge şi o substanţă suspectă, de culoare albă.

"De o lună trenează această poluare. În ultimele 4 săptămâni am reclamat de mai multe ori pe Facebook situaţia, atrăgând atenţia şi unor angajaţi ABA Crişuri, dar fără succes. Nimeni nu s-a dus să verifice apa, iar unii oameni care locuiesc în zonă spun că au şi văzut mai multe păsări moarte, inclusiv o lebădă (foto). Nu ştiu dacă din această cauză, dar mi se pare aberant ca angajaţii instituţiei care trebuie să aibă grijă de ape să nu vadă, o lună de zile, că e o problemă pe Criş", a reclamat BIHOREANULUI, vineri, ecologistul Orlando Balaş.

Lebada moartă, Oradea

Acesta admite că nu a transmis o sesizare scrisă autorităţilor, dar consideră că angajaţii ABA Crişuri, dacă ar fi cu adevărat preocupaţi de protecţia apelor, ar trebui să se autosesizeze.

BIHOREANUL a transmis fotografiile făcute vineri în zona Sovata către purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, iar în scurt timp aceasta a anunţat că s-au luat măsuri. "S-au deplasat reprezentanţii celei mai apropiate formaţii de lucru, pentru a evalua şi constata situaţia. Se confirmă prezenţa irizaţiilor de nuanţă albă pe o distanţă de 50 metri amonte şi aval de pod", a transmis Mihociu.

Specialişti din cadrul laboratorului ABA Crişuri s-au dus la rândul lor pe malul Crişului, pentru a preleva probe de apă şi a putea stabili ce este în apă.

Mihociu a făcut şi un apel către cetăţeni, cerându-le să sesizeze direct instituţia ori de câte ori observă o neregulă, fie telefonic la numărul 0259/444.237, fie prin e-mail la adresa dispecerat@dac.rowater.ro. De ce de-atâtea zile niciun angajat ABA Crişuri n-a văzut nimic suspect pe Criş, rămâne un mister...