Pe lângă efectele nocive produse sănătăţii fizice, poluarea ne atacă şi intelectul. Un recent studiu al Universităţii Yale a concluzionat că aerul toxic determină scăderi semnificative ale scorurilor de testare în limbaj şi aritmetică. Impactul mediu este echivalent cu pierderea unui an de educaţie a persoanei, arată oamenii de ştiinţă.
Concret, scrie green-report.ro, cercetătorii au comparat rezultatele unor teste de limbaj şi aritmetică făcute de 20.000 de persoane în China, între anii 2010 şi 2014, cu înregistrările privind poluarea cu dioxid de azot şi dioxid de sulf.
Concluzia a fost că scăderea inteligenţei este proporţională cu durata timpului în care oamenii sunt expuşi la aer nociv, iar abilităţile lingvistice sunt mai afectate decât cele matematice.
"Ştim că efectul este chiar mai dăunător pentru persoanele peste 64 de ani, pentru bărbaţi şi pentru cei cu un grad de educaţie scăzut. Dacă am calcula pierderea pentru aceştia, s-ar putea să fie vorba despre câţiva ani de educaţie", a declarat Xi Chen, membru al Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii Yale.