Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au depistat sursa poluării petroliere care a apărut în noaptea de joi spre vineri pe un canal din Aleşd. Ei au stabilit că un rezervor cu combustibil lichid uşor, aflat în spatele unei fabrici din oraş, a refulat, în urma ploilor abundente din ultima perioadă.

"Infiltraţiile se datorează precipitaţiilor foarte abundente din ultimele zile, fapt care a dus la creşterea peste limită a nivelului în rezervor şi la evacuarea necontrolată prin aerisirea rezervorului de produse petroliere", se arată într-o informare a Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor.

Vestea bună pentru aleşdeni este că uzina de apă a oraşului lor nu a fost afectată de poluare. Rezervorul este la o distanţă de circa 500 metri de malul drept al Crişului Repede.

O firmă specializată în preluarea deşeurilor periculoase goleşte rezervorul cu pricina.

Comisarii de mediu urmează să stabilească sancţiunea pentru societatea care este proprietara rezervorului.

UPDATE:

Instituţia Prefectului Bihor a transmis, vineri după amiaza, o informare legată de situaţia de la Aleşd, confirmând sursa infiltraţiilor. De altfel, prefectul Dumitru Ţiplea s-a aflat joi seara în teren în zona Aleşd, coordonând inclusiv intervenţia pentru pentru limitarea poluării cu produse petroliere. 

"Prefectul a dispus efectuarea de urgență, de către Direcția de Sănătate Publică Bihor și de către ABA Crișuri, a unor teste de potabilitate a apei. Analizele fizico-chimice preliminare ale probelor prelevate de la ieșirea din stația de apă indică miros caracteristic de intensitate redusă de produs petrolier și culoare la limita maximă de normalitate, iar parametrii probelor prelevate de la capătul rețelei de apă se situează în limite normale. În zilele următoare se vor efectua analize privind conținutul de metale și conținutul microbiologic, precum și analiza cantitativă pentru produși petrolieri, în laboratorul specializat din Suplac", se arată în informarea Instituţiei Prefectului. 

Potrivit comunicatului, vineri după amiaza o societate autorizată în preluarea deşeurilor periculoase a desfășurat o operațiune de golire a rezervorului, extrăgând 10 metri cubi de apă amestecată cu produse petroliere, care urmează să fie transportată la o stație de tratare a apei.

Echipele ABA Crișuri sunt prezente în teren, acționând în continuare în vederea limitării efectelor poluării, până la remedierea situației.

Sursele BIHOREANULUI spun că fabrica de care aparţine rezervorul de combustibil lichid uşor este una de încălţăminte. Rezervorul, însă, nu mai era folosit de câţiva ani.