Veşti bune pentru români: pompierii nu vor mai merge la incendii cu maşini de pe vremea comunismului, aşadar vor putea interveni mai rapid pentru stingerea flăcărilor.

Într-o videoconferinţă la care au participat toţi prefecţii din ţară, şefii de inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi jurnalişti, ministrul de interne, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, au anunţat marţi că, prin fonduri europene, se vor cumpăra 476 de autospeciale de intervenţie noi, care vor înlocui toate maşinile mai vechi de 25 de ani din detaşamentele de pompieri.

"Pompierii sunt cea mai complexă armă, din punct de vedere al diversităţii intervenţiilor, merg la incendii, cazuri medicale, inundaţii, probleme grave cu care se confruntă cetăţenii. Aproximativ 40% din mijloacele de intervenţie de bază ale pompierilor, maşinile de stingere, au peste 25 de ani vechime, unele depăşind 30 de ani cu bine. Sunt din dotare din 1980 şi folosite ca sisteme de intervenţie", a declarat dr. Arafat.

Printr-un proiect pe fonduri europene al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, "Viziune 2020", s-au semnat marţi două acorduri-cadru pentru achiziţia a 476 de autospeciale, în valoare totală de 159 de milioane de euro.

Dintre acestea, 200 vor fi cu capacitate de 10.000 de litri şi 276 cu o capacitate înjumătăţită şi vor fi distribuite în toate judeţele.

"Vor fi înlocuite toate echipamentele uzate fizic din dotarea IGSU, astfel încât structurile teritoriale să beneficieze de tehnică modernă de intervenţie", a spus şi Bode.

O treime dintre maşinile Bihorului au peste 20 de ani

La finalul videoconferinţei, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a precizat că o asemenea veste nu poate decât să-l bucure.

"Sunt convins: cu noile dotări care vor veni şi în Bihor vom fi mult mai performanţi", le-a spus el pompierilor cu funcţii de conducere din ISU Crişana, prezenţi la videoconferinţă.

După estimările oficialilor bihoreni, prin acest proiect, Bihorul ar urma să primească zece autospeciale noi, ceea ce va însemna înlocuirea tuturor maşinilor foarte vechi.

Potrivit colonelului Gheorghe Mariş, adjunct al inspectorului şef al ISU Crişana, în prezent, 33% din tehnica pompierilor bihoreni, care numără peste 130 de autospeciale, are o vechime de peste 20 de ani.

"Procentul diferă pe categorii de tehnică, cea mai nouă fiind cea de intervenţie medicală, unde cea mai veche autospecială este din 2018", a declarat Mariş.