Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis, vineri, după prânz, o nouă informare privind intervenţiile făcute, în noaptea de joi spre vineri şi vineri dimineaţa, ca urmare a viiturilor şi inundaţiilor din Bihor. Pompierii au salvat 25 de persoane aflate în pericol.

Intervenţii cu autospeciale şi bărci

În cursul nopţii de joi spre vineri, între orele 23 şi 8, au fost mobilizaţi 85 de pompieri de la Detaşamentul Marghita, Detaşamentele 1 şi 2 Oradea, Staţia Aleşd, Garda de Intervenţie Tinca şi Garda Sălard în 60 de misiuni de salvare a persoanelor aflate în pericol şi de evacuare a apei din gospodăriile inundate.

S-a intervenit cu 19 autospeciale, 10 motopompe şi două bărci în 30 de localităţi afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

"În intervalul orar menţionat, au fost salvate 25 de persoane: în localităţile Burzuc şi Uileacu de Criş, pompierii Detaşamentului 1 Oradea au evacuat cinci persoane, în localitatea Lugaşu de Jos, SVSU a intervenit pentru evacuarea a 10 persoane, în Şuşturogiu, pompierii Gărzii Sălard au acţionat pentru evacuarea a patru adulţi şi trei copii, iar alte trei persoane au fost salvate în localitatea Fegernic de pompierii  Detaşamentului Marghita", se arată în comunicatul ISU Crişana.

Potrivit informării, misiunile de evacuare a apei din gospodării continuă şi pe parcursul zilei de vineri.

Pe de altă parte, o casă din satul Bălaia a fost distrusă de inundaţie, după cum arată imaginile surprise în zonă, în care se vede cum pereţii acesteia au fost parţial dărâmaţi. De altfel, în comuna Tileagd mai multe case ar fi fost serios afectate de viituri.

Cod portocaliu pe Valea Fânaţelor

ISU Crişana informează că, până la miezul nopţii, Valea Fânaţelor (afluent al Barcăului) se află sub avertizare hidrologică de COD PORTOCALIU de inundaţii.

De asemenea, este în vigoare până sâmbătă, la miezul nopţii, o avertizare hidrologică de cod galben pe râurile din bazinele hidrografice Barcău, Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior  şi Crişul Negru.

Recomandări

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" reaminteşte populaţiei necesitatea respectării măsurilor menite a le proteja viaţa şi bunurile:

 -  Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

-  Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

-  Nu aruncaţi gunoaiele menajere şi resturile vegetale în albiile apelor curgătoare;

- Curăţaţi pilonii de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevarate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora;

- Ascultaţi recomandările autorităţilor locale şi judeţene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundaţiilor;

-  Urmăriţi cu atenţie evoluţia situaţiei hidrologice din zona dumneavoastră şi avertizările autorităţilor.

În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:

Dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:

- aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur - mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;

- asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;

- evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

- încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.

Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:

- mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperişuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălţime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.

În cazul în care sunteţi surprins în afara locuinţei (pe străzi, în parcuri, săli de spectacol, în gări, autogări, magazine etc.) este necesar să respectaţi cu stricteţe comunicările primite şi să vă îndreptaţi spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

Citeşte şi:

Apele fac ravagii în Bihor: În doar câteva ore, pompierii au avut 60 de misiuni de salvare a unor persoane, inclusiv copii, şi de evacuare a apei din gospodării (FOTO / VIDEO)