Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana continuă campania de informare şi educaţie preventire "FOC - Flăcările Omoară Copii", începută în septembrie la nivel naţional, cu colaborarea E.ON România.

Astfel, cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Crişana au mers în diferite instituţii publice, inclusiv în creşe şi şcoli, şi au informat angajaţii asupra consecinţelor tragice ce pot decurge din nesupravegherea copiilor şi din lipsa de implicare a adulţilor în ceea ce priveşte educaţia antiincendiu a celor mici.

"Campania se doreşte a fi un semnal de alarmă adresat părinţilor, bunicilor ori reprezentanţilor legali ai copiilor, eforturile depuse în acest sens canalizându-se pe protejarea vieţii celor mici, lăsaţi adeseori nesupravegheaţi şi încuiaţi în casă", precizează purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, locotenent Camelia Roşca.

Toate aceste acţiuni vin şi în nefericitul context în care în primele două săptămâni ale anului şapte copii cu vârste între 1 şi 6 ani au murit în judeţele Bacău şi Constanţa, fiind victime ale unor incendii. "Scenariul" a fost identic: părinţi plecaţi de acasă şi-au lăsat copiii singuri, nesupravegheaţi, cu focul în sobă pornit.

Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai întâmple, pompierii atrag atenţia asupra necesităţii respectării regulilor de protecţie împotriva incendiilor. Mijloacele de încălzire (sobe ori radiatoare electrice) nu trebuie lăsate nesupravegheate atunci când sunt în funcţie şi sub nicio formă nu trebuie folosite dacă au defecţiuni. Instalaţiile electrice sau cu gaze nu trebuie să aibă improvizaţii, iar coşurile de fum trebuie curăţate.

Pentru siguranţa copiilor, pompierii recomandă părinţilor să-şi înveţe micuţii să nu se joace cu chibrite ori brichete, dar şi să ştie să sune la 112 în orice situaţie care le pune viaţa în pericol. De asemenea, copiii trebuie învăţaţi să părăsească imediat locuinţa şi să anunţe un adult despre izbucnirea incendiului, iar în cazul în care nu poate ieşi, să nu se ascundă în dulap, sub pat ori în alte locuri în care nu este văzut de salvatori.

Un copil trebuie învăţat şi că, dacă îi iau foc hainele, trebuie să se rostogolească până le stinge, iar dacă în încăperea în care se află este fum trebuie să umble târâş ori aplecat.