Pentru a se asigura că elevii şi profesorii vor fi în siguranţă în unităţile de învăţământ, angajaţii ISU Crişana fac controale şi instruiri în toate şcolile din judeţ.

"De la începutul anului, personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a desfăşurat peste 100 de activităţi de control şi instruire la şcolile din judeţ, numai în luna august a.c. fiind efectuate peste 25 astfel de acţiuni", se arată într-un comunicat transmis marţi de ISU Crişana.

Concret, pompierii au făcut, din ianuarie până pe 6 septembrie, 116 controale la grădiniţe, şcoli primare, şcoli gimnaziale şi licee din 66 de localităţi din întreg judeţul.

În urma verificărilor, au fost depistate 934 de nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor, dintre care 185 au fost remediate pe timpul controalelor. Pentru problemele depistate, pompierii au dat 711 avertismente şi 25 de amenzi, în valoare totală de 25.000 de lei.

"Principalele nereguli au constat în: instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, neasigurarea limitării propagării incendiului în interiorul construcţiei şi la vecinătăţi, nefuncţionarea iluminatului pentru evacuarea din clădire, deficienţe de ordin organizatoric etc.", se mai arată în comunicat.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, dintre cele 888 de clădiri de învăţământ din Bihor, 664 nu necesită autorizaţie ISU, 136 deţin acest document, dar 88 nu îl au. Vestea bună este că, din acestea, 57 sunt în curs de autorizare.

Mai bine să previi

În timpul controalelor, pompierii au organizat şi 126 de instruiri, la care au participat 1045 de cadre didactice şi personal auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ şi 87 de exerciţii de evacuare şi intervenţie, în care au fost implicate 2.146 de persoane (preşcolari, elevi şi cadre didactice).

De asemenea, pe parcursul primelor opt luni ale anului, exceptând perioada vacanţelor şcolare, pompierii au derulat şi acţiuni de informare preventivă şi pregătire a elevilor şi cadrelor didactice.

"Pompierii militari bihoreni vor continua şi în perioada următoare acţiunile de control la unităţile de învăţământ din judeţ, scopul acestora vizând înlăturarea deficienţelor pe linia apărării împotriva incendiilor şi aplicarea legalităţii în domeniul situaţiilor de urgenţă", a mai transmis ISU.