Pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă în spaţiile în care se organizează petreceri de Revelion, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a transmis o serie de sfaturi pentru organizatorii şi participanţii la aceste evenimente.

În primul rând, numărul persoanelor participante nu trebuie să depăşească capacitatea maxim admisă a localului. Culoarele şi căile de evacuare trebuie să fie libere, marcate şi iluminate corespunzător, iar mijloacele de apărare împotriva incendiilor trebuie să funcţioneze.

De asemenea, pompierii recomandă utilizarea corespunzătoare a instalaţiilor electrice de iluminat şi forţă aferente clădirilor, evitându-se suprasolicitarea acestora sau supradimensionarea siguranţelor fuzibile din tablourile electrice. Organizatorii petrecerilor trebuie să întocmească şi să afişeze planuri de evacuare a persoanelor şi bunurilor materiale, iar folosirea aparatelor electrice pentru pregătirea preparatelor culinare se va face cu respectarea strictă a normelor de exploatare.

Amplasarea maşinilor de gătit, grătarelor, aragazurilor, cuptoarelor şi a celorlalte utilaje care degajă temperaturi ridicate, la o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

Mijloacele pirotehnice nu trebuie folosite în spaţii închise, iar în locaţiile izolate din zona montană este necesară asigurarea unei rezerve de hrană, apă, medicamente şi dotarea cu generatoare de curent şi carburant suficient în locaţiile izolate din zona montană.

Turiştilor cazaţi în locaţiile unde se organizează mese festive de Revelion, pompierii le recomandă ca, din primele momente ale cazării, să identifice căile de acces şi evacuare în caz de incendiu, iar în spaţiile de cazare, să nu folosească consumatori electrici improvizaţi şi să nu modifice destinaţia circuitelor electrice existente. De asemenea, în spaţiile de cazare nu se fumează.

În fine, pompierii le reamintesc bihorenilor şi că trebuie să supravegheze permanent copiii şi să le vorbească despre pericolul de incendiu. Orice incendiu observat trebuie anunţat de urgenţă la numărul 112.