Pompierii subunităţii Ştei vor interveni mai rapid şi mai eficient la situaţiile de urgenţă. Printr-un proiect comun al judeţelor din nord-vestul României (Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare şi Sălaj), în valoare de peste 8,1 milioane lei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a inaugurat, miercuri, cea de-a 13-a autospecială achiziţionată cu bani europeni.

"Ce credeţi că ne-am putea dori noi, pompierii, mai mult decât o maşină nouă? Cu ajutorul Celui de Sus şi a guvernanţilor, acest lucru a început să fie posibil", a declarat miercuri generalul de brigadă al ISU Crişana, Ioan Baş. Potrivit acestuia, noua autospecială este de o "performanţă ridicată, compatibilă cu orice mijloace tehnice similare din Europa" şi va aparţine, începând de joi, subunităţii Ştei, care deserveşte 56 de localităţi, aproximativ 31.000 de oameni şi o suprafaţă de 800 de kilometri pătraţi.

"Am ţinut să distribuim această autospecială la Ştei având în vedere caracteristicile raionului de intervenţie, posibilităţile de lucru din zonă, necesitatea existenţei acolo a unei maşini de capacitate şi de putere, în special, care să se poată deplasa cu viteză sporită", a declarat Baş.

Dotări de top

Colonelul Ioan Avrămuţ a prezentat şi caracteristicile tehnice ale noii autospeciale de capacitate medie, precizând că este o maşină de mare viteză, potrivită drumurilor de munte, cu un motor de 250 de cai putere, o cutie în şase viteze plus marşarier şi cu o cabină care poate transporta un echipaj de 3+1. "Este o suprastructură uşoară, integral din aluminiu, un rezervor de apă de 3.500 de litri şi un rezervor de spumogen de 120 de litri. Poate să lucreze pentru trei activităţi mari specifice nouă: intervenţii de lucru cu apă şi spumă, prim-ajutor calificat şi descarcerare, în general uşoară", a declarat Avrămuţ. Fabricată în Polonia, maşina are o pompă produsă în Anglia, cu un debit de 2.200 de litri/minut la joasă presiune, respectiv 220 litri/minut la înaltă presiune.

Dotările autospecialei o fac chiar unică în Bihor, pentru că pompa are un sistem de încălzire a apei, ceea ce, pe timp de iarnă, împiedică formarea dopurilor de gheaţă şi defectarea ei. În plus, autospeciala este dotată şi cu un sistem de comunicare modern, prin satelit, similar celor din dispeceratele de urgenţă.

To be continued...

Proiectul prin care s-a achiziţionat această a 13-a autospecială din Bihor, denumit "Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord", a fost finanţat în proporţie de 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională, în timp ce 13% din bani au provenit din bugetul naţional, iar 2% din cel al Asociaţiei de Dezzvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord.

Prin acest proiect, pompierii bihoreni vor mai primi, cel mai probabil, încă o autospecială. Graţie economiilor făcute în proiect, Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă îşi vor mai achiziţiona câte un utilaj.

Potrivit generalului de brigadă al ISU Crişana, până la finele anului viitor, în Bihor va ajunge o autospecială de intervenţie la înălţime. "Foarte multe evenimente au loc fie în clădiri înalte, fie la nivelele superioare ale clădirilor", a declarat Baş. De altfel, chiar în această săptămână pompierii orădeni au avut de stins un incendiu la înălţime, după ce un turn de răcire al Fabricii Zahărul a luat foc.

Noul utilaj le va permite salvatorilor să urce până la înălţimea de 32 de metri.