Pe 26 februarie, porţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Creişana şi ale tuturor subunităţilor din judeţ vor fi deschise pentru toţi curioşii dornici să participe la exerciţii demonstrative, la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice şi la sesiuni de informare preventivă. Toate aceste acţiuni se vor derula între orele 10 şi 14.

Prilejul evenimentelor este sărbătorirea a 83 de ani de la înfiinţarea primelor structuri de protecţie civilă. Anual, în data de 28 februarie, România sărbătoreşte Ziua Protecţiei Civile.

În România, conceptul de protecţie civilă a evoluat de la "apărare pasivă" în 1933, la "apărare locală antiaeriană" în anul 1952, apoi "apărare civilă" în 1978 şi "protecţie civilă" în 1996. Dacă la începuturile existenţei sale, scopul Protecţiei Civile a fost cu precădere acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, de-a lungul timpului paleta intervenţiilor a devenit mult mai largă şi mai complexă, răspunzând nevoii de siguranţă a cetăţenilor în contextul transformărilor survenite în cadrul societăţii. Astfel, în 2004, s-a înfiinţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.