Toată luna iulie, pompierii vor face controale la asociaţiile agricole şi firmele de profil care vor recolta păioasele de pe câmpuri. Secerişul poate provoca incendii devastatoare, mai ales pe timp de secetă, iar militarii vor să se asigure că agricultorii ştiu cum să se ferească de foc.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a făcut şi un set de recomandări pentru agricultori, astfel încât să prevină incendiile.

În primul rând, pompierii recomandă ca tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole folosite la recoltarea şi transportul cerealelor să fie revizuite din timp, astfel încât să nu aibă defecţiuni care ar putea produce incendii. Lucrările agricole se vor efectua numai cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei. Totodată, mecanizatorii şi şoferii acestor utilaje trebuie să ştie cum să acţioneze în caz de incendiu.

"Toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, vor fi dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin 2 metri", mai recomandă ISU Crişana.

Utilajele nu trebuie alimentate cu carburanţi la distanţe mai mici de 100 de metri de lanuri, aceeaşi distanţă trebuind respectată şi pentru remedierea eventualelor defecţiuni.

Pompierii mai spun că pe perioada secerişului şi a recoltării cerealelor se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişti, în locurile de depozitare a paielor, în locurile de staţionare a autovehiculelor care asigură transportul, în depozitele de carburanţi şi punctele de alimentare din lanuri, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 de metri.

Totodată, înainte de seceriş, lanurile trebuie izolate de drumuri, parcele împădurite sau căi ferate prin fâşii arate sau discuite cu lăţimea de cel puţin 20 de metri faţă de drumuri şi păduri şi de 50 metri faţă de căile ferate.