Îngrijoraţi de creşterea numărului de intoxicaţi cu monoxid de carbon provenit de la instalaţiile de încălzire, pompierii bihoreni le recomandă cetăţenilor să fie să fie precauţi, să nu improvizeze şi să supravegheze sobele, aragazurile sau cuptoarele.

"Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că, în ultimele două luni în judeţul nostru a crescut îngrijorător numărul persoanelor intoxicate cu monoxid de carbon, şase persoane ajungând la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean, în urma inhalării acestui gaz asfixiant, dintre care una a decedat", a declarat marţi căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Chiar duminică echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea a intervenit pe strada Piatra Craiului din municipiu, reuşind să salveze o femeie de 45 de ani, aflată în stare de inconştienţă, după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon provenit de la instalaţia de încălzire. Mai mult, echipajul SMURD a acţionat la aceeaşi adresă, în luna decembrie, salvându-l pe fiul acesteia, în vârstă de 20 de ani, intoxicat cu acelaşi tip de gaz.

Aceste intoxicaţii sunt cauzate de utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire, de racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri sau de exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire.

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit.

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Pompierii bihoreni spun că, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens; coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător; încăperile trebuie aerisite frecvent.

Totodată, sobele trebuie folosite doar cu uşiţa închisă, iar pompierii vă recomandă şi să nu adormiţi înainte ca focul din sobă să fie stins. "Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului", a mai spus cpt. Roşca.