Premierul Victor Ponta a cerut o anchetă detaliată în privinţa operaţiunilor de salvare desfăşurate în cazul accidentului aviatic care a avut loc luni în zona Beliş, una muntoasă şi greu accesibilă, şi în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi un medic rezident şi-au pierdut viaţa.

"Primul-ministru Victor Ponta l-a desemnat în această dimineaţă pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi prezinte o informare până la şedinţa de Guvern ce va avea loc mâine, despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte, în cazul operaţiunilor de ieri, după producerea accidentului aviatic din judeţul Cluj. Toate aceste informaţii vor fi transmise Primului-Ministru, pentru ca, în cursul şedinţei de guvern de mâine, să fie analizată activitatea fiecărei instituţii implicate şi să fie luate măsurile care se impun", se arată într-un comunicat trimis marţi de Guvernul României.

Potrivit Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, echipa de anchetă formată din procurori, ofiţeri criminalişti şi inspectori ai Aviaţiei Civile urmează să ajungă, marţi, la locul în care s-a prăbuşit avionul care avea la bord echipaj medical, pentru a începe cercetările.

Primii salvatori, pădurari şi localinici, au ajuns la locul accidentului din Munţii Apuseni la aproximativ cinci ore după prăbuşire. Aceştia au anunţat echipele de salvare. Faptul că intervenţiile s-au făcut atât de târziu în cazul accidentului aviatic a iscat multe dezbateri privind felul în care au acţionat instituţiile autorizate.

În schimb, însă, într-un comunicat scurt Serviciul de Telecomunicaţii Speciale susţine că a localizat locul evenimentului "odată cu primirea primului apel la 112". "Localizarea locului evenimentului în Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta şi a fost pusă la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare", se arată într-un comunicat transmis de STS.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat marţi dimineaţă, drept răspuns la întrebările legate de dificultăţile de localizare a avionului prăbuşit: "Răspunsul îl găsiţi la STS, în speţă la STS Cluj. Bineînţeles că era şi mai bine dacă se putea face o localizare la metru sau la suta de metri".

O aeronavă BN2 a Şcolii Superioare de Aviaţie care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical, s-a prăbuşit într-o pădure din zona Beliş. La bordul avionului se aflau dr. Valentin Calu, Spitalul Elias, dr. Cătălin Pivniceru, Spitalul Sfânta Maria, dr. Radu Zamfir, Spitalul Fundeni, Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal Beiuş, o asistentă şi cei doi membri ai echipajului.

Deşi iniţial se spunea că a fost vorba despre o aterizare forţată, salvatorii care au ajuns la faţa locului şi au discutat cu victimele spun că, de fapt, a fost vorba despre o prăbuşire. După ce pilotul Adrian Iovan a încercat să coboare din altitudine din cauza ceţii, avionul ar fi lovit nişte brazi şi aşa s-a prăbuşit.

În accident, pilotul Adrian Iovan şi-a pierdut viaţa, el fiind încarcerat în carlinga avionului. O asistentă medicală, studentă la Medicină Militară, a murit de asemenea, după ce a intrat în stop-cardio respirator. Ceilalţi cinci pasageri ai avionului BN2 sunt internaţi la Terapie Intensivă, dar sunt în stare stabilă.

Citeşte pe această temă şi:

Bilanţul accidentului aviatic: Pilotul Adrian Iovan şi o tânără rezidentă au murit (FOTO)

Căutare dificilă: Cei 7 răniţi din accidentul aviatic au fost găsiţi abia după 5 ore!