În vizita făcută joi la Oradea, premierul Victor Ponta l-a ameninţat voalat pe primarul Ilie Bolojan că, după ce recent le-a trecut în administrarea Primăriei pentru înfiinţarea Parcul Eurobusiness II, Guvernul ar putea să transfere terenurile fostului Tancodrom de pe strada Ogorului către Consiliul Judeţean. Asta pentru că primarul a acuzat că taxa pe construcţii industriale are "efecte perverse" pentru companii.

"Cei care dezvoltă afaceri în parcurile industriale sunt scutiţi de la plata taxelor locale, o decizie a autorităţilor locale. Dacă Primăria (n.r. Oradea) nu mai vrea să acorde aceste scutiri, ştiu că noi tocmai am dat la Primărie 40 de hectare pentru un parc industrial, le luăm şi le dăm Consiliului Judeţean, şi Consiliul va dezvolta în continuare afaceri", a declarat Ponta.

Vineri, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a încercat să dreagă busuiocul. După ce a amintit chiar el ce a spus Ponta ieri, jurnaliştii l-au întrebat pe Mang dacă ar fi posibil ca Primăria să rămână, într-adevăr, fără terenuri. Liderul PSD Bihor a lăsat să se înţeleagă, însă, că zicerea premierului nu se va adeveri. "Sunt convins că şi eu, şi domnul premier am vorbit în chei politice. Nu va lua nimeni terenurile Primăriei, dacă primarul Ilie Bolojan nu desfiinţează parcul", a declarat Mang. Altfel spus, Primăria îşi va păstra terenul atâta timp cât îi va păstra şi destinaţia de parc industrial. Totodată, Mang a precizat şi că este convins că Bolojan va păstra această destinaţie a locului.

În luna decembrie, Primăria a preluat în proprietate de la stat 57,8 hectare de teren aferente fostului tancodrom. Disputa între Bolojan şi liderii PSD pe tema parcurilor industriale a apărut săptămâna aceasta, după ce Guvernul a emis normele de aplicare a aşa-numitei taxe pe stâlp, în fapt un impozit pentru clădirile industriale neimpozitate până acum. Astfel, firmele din parcurile industriale vor trebui să plătească un bir de 1,5% din valoarea clădirii.

Citeşte pe această temă şi articolul "Ponta contra Bolojan, pe tema taxelor din Parcul Industrial: "Luăm Primăriei terenurile şi le dăm Consiliului Judeţean""