Înainte cu o lună de ridicarea restricţiilor aplicate muncitorilor români pe teritoriul Marii Britanii, premierul Victor Ponta le-a cerut britanicilor să nu îi trateze pe cetăţenii români drept europeni de mâna a doua şi a avertizat că restricţiile nu trebuie folosite pentru a "genera abuzuri".

Potrivit evz.ro, care citează Sky News, declaraţia lui Victor Ponta a venit ca replică la ameninţările premierului britanic David Cameron privind înăsprirea regulilor pentru emigranţii din Uniunea Europeană, pe fondul ingrijorării că românii şi bulgarii se vor folosi de sistemul britanic de ajutoare sociale.

Cameron a declarat că un milion de cetăţeni ai Europei Centrale şi de Est trăiesc în Marea Britanie, iar nivelul emigraţiei a crescut la un nivel nemaiîntâlnit din timpul războiului.

De cealaltă parte, premierul român a explicat că oamenii ar trebui să fie pedepsiţi numai în cazul în care abuzează de sistemul britanic de ajutoare sociale, dar restricţiile nu ar trebui folosite "pentru a genera sau a justifică abuzul şi discriminarea împotriva cetăţenilor europeni". "Nu vom acceptă să fim trataţi că cetăţeni de mâna a două", a spus Ponta, conform sursei citate.

Primul ministru a mai spus că speră că omologul său britanic nu vrea să "atace principiile fundamentale ale Uniunii Europene, printre care libertatea de mişcare este o valoare fundamentală", cu atât mai mult cu cât milioane de români lucrează deja în Spania şi Italia.

De altfel, afirmaţiile lui David Cameron au fost calificate de comisarul european pentru muncă Laszlo Andor drept "o nefericită reacţie exagerată", mai arată sursa citată.