În prima şedinţă a noului cabinet, care a avut loc sâmbătă dimineaţă, premierul Victor Ponta a semnat o primă ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, restructurarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, scrie gandul.info.

Potrivit documentului, instituţia condusă acum de ministrul Radu Stroe (PNL) se va numi Ministerul Afacerilor Interne.

Serviciul secret al MAI, fosta unitate "Doi şi-un sfert", iese de sub controlul direct al ministrului de Interne şi intră practic în puterea instituţională directă a premierului. Şefii Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) vor fi numiţi şi destituiţi direct de premier.

Articolul 22 al ordonanţei de urgenţă prevede că DGIPI va fi restructurat în aşa fel încât să devină un departament în cadrul MAI, care va fi coordonat de un secretar de stat şi de doi subsecretari de stat. Aceştia vor fi numiţi în funcţie şi destituiţi direct de premier.

Până acum, conducerea DGIPI era numită direct de către ministrul de Interne.

Serviciul secret al MAI face parte din Comunitatea Naţională de Informaţii, alături de SRI sau SIE. DGIPI se ocupă în special de strângerea informaţiilor despre grupuri infracţionale organizate, dar are şi rolul de a proteja angajaţii, structurile şi informaţiile MAI, ceea ce implică şi activităţi de anticorupţie internă.

În trecut, DGIPI a fost acuzat că a strâns informaţii despre politicieni, întocmind dosare care ulterior ar fi fost folosite pentru diverse şantaje sau negocieri de către liderii politici care aveau controlul asupra serviciului. Cel mai recent scandal legat de DGIPI a avut loc în 2009, când în alianţa de guvernare PDL-PSD au fost schimbaţi mai mulţi miniştri de Interne, din cauza propunerilor controversate de şefi ai acestui serviciu.

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe ministrul PSD de Interne Dan Nica, în 2009, că a pus DGIPI la dispoziţia fostului senator PSD Cătălin Voicu, judecat pentru trafic de influenţă tocmai pentru că ar fi construit o reţea coruptă în diverse instituţii ale statului, de la magistratură la Poliţie.

sursa: gandul.info