Fostul premier Victor Ponta a pierdut definitiv procesul prin care a încercat să scape de stigmatul de plagiator.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, cererea prin care Ponta a solicitat anularea ordinului ministrului Educaţiei din 2016 prin care i-a fost retras titlul de doctor în drept. Concret, Ponta a cerut anularea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, care a păstrat în vigoare ordinul.

"Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 07 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII - a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă", se arată în decizia, definitivă, luată de instanţa supremă.

Aşadar, ordinul fostului ministru Mircea Dumitru, de retragere a titlului ştiinţific de doctor în drept în cazul lui Victor Ponta, rămâne în vigoare.

Plagiat sub tutela lui Năstase

Fostul prim-ministru PSD Victor Ponta a obținut titlul de doctor în drept la Universitatea București, în iulie 2003, cu teza intitulată „Curtea Penală Internațională”. Îndrumătorul științific al lucrării a fost Adrian Năstase, pe atunci premier în funcție. De altfel, când a devenit doctor, Ponta era secretar de stat în cabinetul lui Năstase.

La 18 iunie 2012, ediția online a revistei Nature a publicat un articol prin care anunţa că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicații anterioare, fără să pună referințe exacte”. Concomitent, acuzaţia de plagiat a fost publicată și de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a făcut o verificare şi a constatat că 85 de pagini din lucrarea de doctorat a lui Ponta sunt plagiate din alte cărţi.

De-a lungul ultimilor opt ani, sprijinit de colegii săi din PSD, partid din care a făcut parte până în 2017, Victor Ponta a încercat mai multe manevre pentru a scăpa de verdictul de plagiator: fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a schimbat componenţa CNATDCU, iar sub autoritatea lui, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei l-a declarat nevinovat pe Ponta. 

De asemenea, sub conducerea Ecaterinei Andronescu, Ministerul Educaţiei a validat decizia CNE, în dispreţul CNATDCU. Ulterior, ministrul tehnocrat Mircea Dumitru a fost cel care a semnat ordinul de retragere a titlului.