Coincidenţă sau nu, chiar în a doua zi după primul tur al alegerilor prezidenţiale, în urma cărora s-a stabilit că lupta finală se dă între actualul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, şi premierul Victor Ponta, Corpul de Control al primului ministru verifică retrocedările de imobile din Sibiu. 

Informaţii "de la cetăţeni"

"La baza acţiunii de control au stat informaţii transmise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor care se referă la activitatea proprie a acestei entităţi cu privire la acordarea unor despăgubiri, ca măsuri reparatorii, în favoarea unui cesionar, pentru imobile situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu", se arată într-un comunicat transmis de Corpul de control al primului ministru, citat de Digi24.ro.

Obiectivul controlului se referă la verificarea respectării prevederilor legale şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor de către ANRP în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie - 22 decembrie 1989, perioada controlată fiind 1 ianuarie 2010 - 31 decembrie 2010.

Şeful ANRP, George Băeşu, a declarat la Digi 24, că aceste controale au pornit după ce autoritatea a primit multe sesizări de la cetăţenii din Sibiu în timpul unor întâlniri în care s-a reclamat că s-au restituit „foarte multe clădiri istorice" unor culte religioase sau unor asociaţii reprezentante ale unor minorităţi naţionale, în perioada 2005 - 2012. "În multe din aceste retrocedări, ministerele sau autorităţi deţinătoare nu au manifestat niciun fel de interes pentru a menţine proprietatea în acea perioadă", a declarat şeful ANRP. „Eu nu atrag atenţia cu privire la Sibiu. Eu atrag atenţia, împreună cu Victor Ponta, asupra fenomenului retrocedărilor, care a sărăcit poporul român", a declarat George Băeşu.

Acesta a mai precizat şi că „nu în toate aceste cazuri domnul primar Iohannis a semnat retrocedarea". "În multe situaţii, retrocedarea este stabilită de la Bucureşti, de guverne de dreapta, guverne care prin miniştrii lor, prin reprezentanţii deţinătorilor acestor imobile, nu au făcut niciun fel de opoziţie. Or, a considerat toată lumea că, într-adevăr, respectivele culte religioase, respectivele asociaţii ale minorităţilor naţionale au avut dreptul şi a fost incontestabil acest lucru, ori a fost un pact de dinainte de elaborarea legislaţiei", a adăugat Băeşu conform Digi24.ro.

Alegerile sunt "de vină"

De cealaltă parte, candidatul ACL la preşedinţie, Klaus Iohannis, a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu există nicio problemă. Totodată, el a subliniat că verificările au fost demarate de candidatul PSD, Victor Ponta.

„Chiar în perioada de campanie electorală. Interesant. La Primăria Sibiu s-au făcut nenumărate verificări şi se vor mai face. Stau foarte liniştit, ştiu ce e acolo, nu o să găsească nicio neregulă. Domnul Victor Ponta - candidat îl trimite pe primul ministru Ponta să trimită Corpul de Control să facă verificări la primăria contracandidatului său. Nu există nereguli la Primăria Sibiu", a declarat Klaus Iohannis, citat de Mediafax. El a ţinut să precizeze că îi dă de gândit faptul că "domnul Ponta, candidatul Ponta îl trimite pe prim-ministrul Ponta să trimită Corpul de Control la Primăria contracandidatului, să facă verificări, cu zece zile înainte de turul doi al alegerilor".

"Totuşi, parcă lucrurile nu sunt în regulă", a afirmat Iohannis, adăugând: "Eu vă pot spune oricând, simplu. Oricine poate să controleze orice, nu există nereguli la primăria Sibiu. Simplu de tot".

Pe de altă parte, miercuri seară, biroul de presă al ACL a transmis un comunicat în care subliniază că de fapt nu Iohannis este verificat. ACL a precizat că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii şi titlurile de despăgubire date în 2010 sunt cele verificate de Corpul de Control al premierului şi nu primarul Sibiului, Klaus Iohannis.