Senatorul PNL Bihor Cornel Popa îi cere premierului Sorin Grindeanu să ia o măsură simplă pentru debirocratizarea sistemului de transmitere a proiectelor pe care diverse instituţii şi firme din România sunt obligate, în prezent, să le înainteze autorităţilor de management pe suport de hârtie, în mii de pagini fiecare.

România, excepţia UE

În sprijinul demersului său, parlamentarul liberal o citează chiar pe Corina Creţu, comisar european promovat de PSD, care a declarat public la începutul acestei luni că transmiterea pe suport de hârtie „nu este o cerință de la Bruxelles, dimpotrivă, România e singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate.

Sunt proiecte de 6.000 de pagini și cerința autorităților naționale este de a le semna și parafa. Noi (n.r. – Comisia Europeană), din contră, încercăm să simplificăm procedurile. Din punctul nostru de vedere, noi încurajăm ceea ce numim e-Cohesion, adică trimiterea proiectelor în format electronic, încurajăm costul simplificat”, a spus comisarul european Corina Creţu.

Într-o interpelare adresată luni premierului Sorin Grindeanu pe această temă, senatorul Cornel Popa a făcut apel la experienţa acestuia din perioada în care a condus Consiliul Judeţean Timiş, amintindu-i că „de multe ori documentele tipărite sunt preferate pentru simplul fapt că nu există, online, posibilitatea de a solicita și aduce clarificări ulterioare depunerii documentaţiei, prevăzută în ghidurile de solicitare, şi atunci e mai simplu să se adauge ulterior pagini documentelor deja depuse, fizic”.

„Vă rog să interveniţi”

În aceeaşi ordine de idei, Popa arată că în România există platforme ape să asigure transmiterea documentaţiilor în format electronic, una fiind aplicaţia MySMIS, dar aceasta trebuie îmbunătăţită, deoarece în prezent nu oferă posibilitatea de a cere şi oferi clarificări privind aceste documentaţii, încărcând fiecare document separat deşi fişierele fac parte din acelaşi proiect, ceea ce generează cu erori cererea finală, inversând rubrici.

„Astfel, pentru a veni în ajutorul UAT-urilor și a altor posibili solicitanți, vă rog să interveniți pe lângă autoritățile de management și organismele intermediare să aibă în vedere, în momentul în care elaborează ghidurile de solicitare, să ofere solicitanților posibilitatea de a oferi clarificări ulterioare, inclusiv online”, îi cere senatorul bihorean premierului.

De asemenea, Popa i s-a adresat lui Gringeanu solicitându-i să precizeze dacă va cere ministerelor „ca şi România să se alinieze celorlalte state membre în privinţa transmiterii online a documentației pentru proiectele europene (...) pentru a putea crește procentul de absorbție al fondurilor europene”, deoarece „doar așa vom putea intra în rând cu celelalte țări din Uniunea Europeană la acest capitol”.