Poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său.

Mai concret, prin poprire se încearcă obţinerea unor sume de bani pe care, de regulă, o bancă sau angajatorul le datorează unei persoane care, la rândul său are o datorie faţă de cele care pornesc executarea silită.

Pentru a se putea ajunge la poprire este nevoie să existe un titlu executoriu care poate fi atât o hotărâre judecătorească definitivă, cât şi un alt înscris expres prevăzut de lege, cum ar fi, spre exemplu, un contract de împrumut autentificat la notar.

În baza titlului executoriu, creditorul formulează o cerere de executare silită către un executor judecătoresc. După ce executorul judecătoresc obţine încuviinţarea executării silite de la instanţa de judecată, poate trece la înfiinţarea popririi.

Potrivit Codului de procedură civilă, sunt supuse urmăririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile încorporate, urmăribile, datorate debitorului ori deţinute în numele său de o a treia persoană, pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente.

De regulă, în practică, cea de-a treia persoană despre care vorbeşte codul este fie angajatorul (când vorbim de poprire pe salariu), fie banca unde debitorul are conturi sau depozite bancare.

În cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmăririi silite prin poprire atât soldul creditor al acestor conturi, cât şi încasările viitoare, în limita sumei datorate de către debitorul titular al conturilor bancare către creditor.

Potrivit legii, nu sunt supuse executării silite prin poprire: a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie; b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte; c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi.

Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.