Premierul Victor Ponta, care asigură interimatul la Ministerul Justiţiei, a anunţat joi că gândeşte o modalitate prin care să returneze banii şoferilor care au dat în judecată statul pentru a-şi recupera taxa auto reţinută ilegal.

Potrivit Antena3, premierul a discutat cu mai multe persoane pentru a identifica o procedură prin care astfel procese să nu mai implice instanţele de judecată. "Este clar că legea adoptată anterior a fost una care nu corespundea normelor europene şi este foarte clar că Guvernul va trebui să dea banii înapoi oamenilor. Însă ne dorim să găsim o soluţie care să nu mai implice termenele şi sentinţele judecătorilor", a declarat premierul.

După cum se ştie, în luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi. În ordonanţa de suspendare a taxei auto de primă vânzare se arăta că, prin această măsură, bugetul Fondului pentru mediu a fost privat de 336 milioane lei, reprezentând veniturile care ar fi fost obţinute prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate.

O altă pierdere de venituri, estimată la 240 milioane lei, era indicată din reducerea valorii taxei auto cu până la 25%. Taxa auto a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.