Atenție dacă ieșiți seara la plimbare pe străzile din Oradea, s-ar putea să vă întâlniți cu... porci mistreți.

Un exemplar mare, dar destul de pașnic, a fost surprins miercuri seară, în jurul orei 21, pe strada Podgoria, aproape de case și de biserica ortodoxă din acest cartier.

Porcul a ieșit pe șosea de pe un teren viran, plin cu bălării și aflat lângă uzina de apă a Oradiei, și s-a oprit pe carosabil. Din fericire, traficul rutier nu era aglomerat, iar zona pe care sălbăticiunea și-a ales-o era destul de luminată, astfel că șoferii l-au văzut de la mare distanță.

Animalul a stat preț de aproximativ un minut pe carosabil, și-a dat seama că în fața lui este un gard prin care nu poate trece, așa că s-a întors pe terenul viran.

Vânătorii spun că apariția porcului mistreț în acea zonă nu este deloc o surpriză: în apropiere sunt multe livezi părăsite, unde animalele găsesc hrană fără să depună efort.

„Acolo mistreții au o trecătoare, pentru că ies din Uzina de apă, traversează șoseaua și merg într-o fostă livadă de pruni. În Podgoria sunt mai multe livezi abandonate, unde acum porcii mistreți găsesc fructe, sunt zone foarte bune pentru ei, cu hrană și liniște”, a explicat joi pentru BIHOREANUL Cristian Tuduce, președintele Asociaţiei Forest Hunt Paleu, care gestionează fondul cinegetic ce se întinde și în Oradea.

În interiorul Uzinei de apă Oradea, în anii trecuți au fost numărați chiar și 70-80 de mistreți, așa că nu e de mirare că unele exemplare se întâlnesc cu oamenii care locuiesc în Podgoria sau care traversează cartierul. „Aproape în fiecare zi primesc sesizări, oameni care se plâng că le-au intrat mistreții în grădină. Cartierul s-a tot extins, cum spuneam, sunt multe livezi, iar nu toate proprietățile au gardul făcut. Dacă terenurile ar fi măcar curățate de bălării, altfel ar sta lucrurile”, a mai spus Tuduce.

În perioada următoare, numărul sălbăticiunilor din Oradea s-ar putea reduce, pentru că a început sezonul de vânătoare, iar Forest Hunt organizează chiar sâmbătă prima goană. „O să începem de la zona aflată între Mănăstirea Sfintei Cruci și Biserica Ortodoxă din Podgoria, încercăm să acoperim tot dealul, până spre balastiera de la Fughiu. Depindem însă și de condițiile meteo, pentru că vremea caldă nu este foarte prielnică pentru vânătoare și pentru câinii care hăituiesc vânatul, ei obosind mai repede”, a declarat șeful asociației.

Pentru ca orădenii care locuiesc în zonele de dealuri să nu aibă pagube provocate de mistreți, soluția este să-și împrejmuiască grădinile sau livezile cu un gard solid sau unul electric.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!