Obişnuiţi fiind cu noile tehnologii şi cu motoarele de căutare care oferă aproape orice informaţie, cititul cărţilor poate părea în prezent plictisitor şi de modă veche.

Un grup de orădeni se reunesc, însă, în fiecare ultimă joi a lunii la un pahar de vin, pentru a vorbi despre ultimele volume citite, care au o temă dată, aleasă la întâlnirea precedentă, şi care mai apoi sunt recomandate pe pagina evenimentului, ca inspiraţie pentru cei care nu mai ştiu ce să citească.

Un trend

Clubul poartă numele de "O carte pe lună" şi a fost ideea unei timişorence, Giorgia Harasim, pusă în practică în urmă cu cinci ani. Cum întâlnirile ei au avut priză la public, acestea au atras atenţia pasionaţilor de lectură din alte judeţe, care au simţit şi ei nevoia să organizeze astfel de evenimente. În prezent există filiale ale clubului în Oradea, Salonta, Lugoj, Arad, Suceava şi Satu Mare, ai căror membri se văd în fiecare ultimă joi din lună, întotdeauna la ora 18.30.

Ioana Ciobanu, fondatoare club cititFiliala din Oradea, care a avut prima întâlnire în februarie anul trecut, a fost cel de-al treilea club "O carte pe lună" înfiinţat în ţară. Iniţiatoarele au fost două tinere orădence, dar a mai rămas doar Ioana Ciobanu (foto), cealaltă plecând între timp în străinătate. "Am vrut să creăm un loc informal unde pasionaţii de lectură să se poată cunoaşte, pentru că provin din medii atât de diferite încât cel mai probabil nu s-ar fi putut împrieteni în alte circumstanţe", povesteşte Ioana.

Poate participa orice pasionat de lectură. "Oricine este binevenit în cadrul clubului. De altfel, cam la fiecare întâlnire avem pe cineva nou, căruia îi prezentăm conceptul, iar mai apoi îl întrebăm din curiozitate ce cărţi a citit în ultimul timp", spune Ioana.

Cât de diferiţi...

Pasionaţii de lectură se adună în fiecare lună la localul ReWine din centrul oraşului, unde, în faţa unui pahar de vin povestesc despre cartea pe care au citit-o timp de o lună. Opera trebuie să aibă legătură cu tema aleasă anterior.

"De exemplu, în luna iulie am hotărât ca tema să fie umorul, aşa că cei care au dorit să participe la următoarea întâlnire au citit timp de o lună o carte în care situaţiile comice sunt prezente pe tot parcursul lecturii", explică Ioana. Au mai fost abordate teme precum "carte vs. film", "femeia ca autor", "cărţile motivaţionale" şi "problemele omului contemporan". La următoarea întrunire, care va avea loc în 26 septembrie, tema va fi "cărţi de terapie", pentru care membrii trebuie să citească opere care dezbat probleme de natură psihică, atât de frecvente zilelor noastre.

La cererea celor prezenţi, tema dezbaterii se poate reduce şi la o singură carte. "Cea mai interesantă a fost cea din luna ianuarie, când am avut toţi de citit «Sapiens» (n.r. de Yuval Noah Harari). Fiecare a avut o altă părere despre ea şi atunci am văzut cât de diferiţi suntem ca oameni. Cu siguranţă vom mai repeta şi această abordare", povesteşte preşedinta clubului.

Din toate domeniile

Majoritatea membrilor au venit în urma informaţiilor de pe Facebook. "Am văzut postările grupului de mai multe ori şi am vrut să vin, dar aveam emoţii. Când am ajuns aici, însă, am fost întâmpinată cu multe zâmbete, veselie şi mi-am făcut noi prieteni", a povestit Florentina Gal, deja o veterană a grupului.

Adriana Chiş, profesoară la Universitatea din OradeaDe altfel, clubul are membri care în viaţa de zi cu zi desfăşoară activităţi ce nu au nicio legătură cu literatura. "Eu lucrez în management, dar mereu am iubit lectura. Vin la întâlniri pentru că mă încarc de energie pozitivă şi uit de toate problemele de peste zi", spune şi Anca Bulc. "Eu vin aici pentru că întâlnesc oameni noi. Într-o lume atât de tehnologizată, de multe ori uităm să mai comunicăm, iar ieşirile de genul acesta mi se par o idee foarte bună. De fiecare dată plec de aici cu informaţii noi, din diverse domenii, pe care le aflu de la alţi membri", mărturiseşte Adriana Chiş (foto), profesoară la Universitatea din Oradea.

Cei care nu au ajuns încă la clubul de lectură "O carte pe lună" trebuie să ştie că participarea este gratuită, doritorii fiind sfătuiţi să se prezinte doar cu zâmbetul pe buze şi... o carte bună de recomandat.