Cu denumiri exotice şi ambalaje atrăgătoare, alimentele aflate în vânzare pe piaţa din România pot fi otrăvitoare.

O firmă din Oradea, deţinută de un afacerist olandez cu câteva falimente la activ, a reuşit să vândă lanţului de hipermarketuri Selgros peste 10 tone de peşte congelat, împachetat în cutii de câte 6 kilograme, al cărui termen de valabilitate fusese prelungit "din burtă" în Olanda. Totul pentru profit, iar pentru client, bătaie de joc şi riscuri de sănătate...

Pârât din răzbunare

Povestea şalăului de Nil importat din Tanzania prin Olanda n-ar fi ajuns în atenţia publică dacă Victor van Oosterzee (foto), intermediar pe piaţa produselor din peşte, nu ar fi trimis sesizări atât Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor şi Direcţiei Antifraudă Oradea, cât şi BIHOREANULUI.

Supărat că un fost colaborator, compatriotul Marc de Kruijff, care după ce a dat faliment în ţara natală a deschis la Oradea firma Seamar Europe SRL, nu i-ar fi plătit comisionul de intermediar şi i-ar datora bani şi din afaceri mai vechi, van Oosterzee a decis să "toarne" din culisele unei afaceri recente ce putea avea consecinţe grave asupra consumatorilor români.

Concret, ca să poată cumpăra şalăul de Nil din Tanzania la preţ mic şi să-l vândă apoi în România, de Kruijff ar fi comandat reetichetarea ilegală a acestui produs în Olanda. Cum în mod normal peştele congelat are termen de valabilitate de până la 2 ani, iar cel în cauză primise doar un an şi jumătate la producţie, olandezul a hotărât, de la sine putere, să prelungească termenul cu încă 6 luni.

Termene la comandă

Victor van Oosterzee susţine despre Marc de Kruijff (foto) că a decis să cumpere aceste loturi de peşte pentru că aveau preţ bun. "Peştele avea data de expirare 26 septembrie 2016 şi era la 4,30 euro kilogramul. Seamar mi-a spus să pun etichete noi pe peşte şi alte informaţii în engleză şi română", susţine van Oosterzee. Potrivit acestuia, nu el a pus noile etichete, ci angajaţii unui depozit din Olanda unde era păstrat peştele, lipindu-le peste etichetele originale. "Data expirării a fost schimbată la 26 martie 2017", a explicat van Oosterzee BIHOREANULUI.

Deşi practic el a intermediat schimbarea etichetelor, "denunţătorul" se disculpă. "Schimbarea etichetelor a fost o acţiune coordonată 100% de Seamar Europe. I-am avertizat să rămână în legalitate, dar au insistat să schimbe eticheta pentru că erau presaţi de timp", zice olandezul. Or, conform normelor stabilite la nivelul UE, reetichetarea unui produs ambalat se poate face doar în anumite cazuri şi sub supravegherea autorităţilor sanitare, care trebuie să gireze pentru calitatea produsului.

Eliminate din Selgros

Conform informaţiilor furnizate de către denunţător, peştele ar fi ajuns pe piaţa din România la finalul lunii iulie, intrând în reţeaua de magazine Selgros, unde a fost pus în vânzare cât încă era în termenul iniţial de valabilitate, dar continuând şi după acest termen, până când angajaţii Selgros din Braşov au sesizat etichetele suprapuse. Deja se vânduseră circa 1.700 kilograme din totalul de 10.224 kilograme.

"De la descoperirea produsului neconform provenit de la furnizorul Seamar Europe SRL a fost nevoie de numai 24 de ore pentru ca toate cantităţile de produs din lotul incriminat să fie retrase de la raft şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor să primească toate informaţiile în detaliu", a explicat, la solicitarea BIHOREANULUI, directorul de comunicare al Selgros, Antoaneta Galeş, adăugând că această colaborare cu autorităţile "ne-a permis să luăm toate măsurile pentru evitarea oricăror incidente privind sănătatea clienţilor noştri".

Patron... mazilit

Reprezentanţii Seamar Europe din Oradea încearcă, în schimb, să minimalizeze situaţia. La insistenţele repetate ale BIHOREANULUI, directoarea financiară, Rodica Ghitea, a transmis un punct de vedere în care susţine că, de fapt, achiziţia mărfii s-ar fi făcut în septembrie şi că abia "ulterior livrării către una dintre societăţile revânzătoare a fost depistată ca având termenul de valabilitate expirat de 15 zile".

"Precizăm că întreaga cantitate a fost retrasă imediat de la comercializare, neutralizată în unităţile specializate, iar analizele efectuate pe 27 octombrie la laboratorul DSVSA Bihor au avut rezultat fizio-chimic şi microbiologic negativ, neexistând vreun potenţial pericol la adresa sănătăţii publice", a susţinut reprezentanta firmei, precizând şi că olandezul Marc de Kruijff nu mai are, brusc, nicio legătură cu aceasta: "Persoana care se face responsabilă de achiziţie nu mai lucrează la societatea noastră şi nu mai are nicio calitate în firmă". Asta, chit că este şi unic asociat, şi administrator.

Peşte distrus

Cert e că pe 3 noiembrie DSVSA Bihor a amendat firma cu 45.000 lei, constatând că a vândut 10.224 kg peşte congelat ce avea o etichetare "cu date incorecte faţă de cele aplicate de producător". În ce priveşte cele 8.524 kg oprite de la vânzare în Selgros, această cantitate a fost trimisă la distrus.

Din fericire, în acest caz, problema a fost depistată (aproape) la timp, dar învăţătura e clară: românii ar trebui să fie foarte atenţi la ce cumpără din magazine. Pentru că negustorii, fie ei şi străini, încearcă să se îmbogăţească fie şi cu preţul sănătăţii populaţiei...