Orădenii şi turiştii sunt invitaţi să descopere palatele din oraş. Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor a lansat, miercuri, cea de-a doua ediţie a albumului "Povestea palatelor orădene", în care sunt prezentate, cu imagini inedite, clădiri precum Rimanóczy Kálmán Sr. şi Jr., casa Deutsch K. Ignác (intersecţia Pieţei Unirii cu strada Vasile Alecsandri) ori casa Kolozsváry (strada Iosif Vulcan nr. 2).

"Povestea palatelor orădene, sub egida Oradea Heritage, este un concept deja emblematic pentru Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor, acea fundaţie care încearcă să convingă proprietarii că trebuie să-şi reabiliteze palatele în care locuiesc. Proprietatea nu începe de la uşă spre interior, porneşte de la clanţa pe care pui mâna atunci când intri în palat. Şi trebuie să te gândeşti că nu oricine stă într-un astfel de palat, iar alţii care stau la periferie vin în centrul oraşului ca să admire clădirea în care unii îşi desfăşoară munca sau locuiesc, cu familiile lor", a spus directoarea Fundaţiei, Angela Lupşea.

La fel ca în prima ediţie, lansată în urmă cu un an, clădirile prezentate în noul album au faţadele reabilitate, fie exclusiv pe cheltuiala proprietarilor, fie prin programul Primăriei. Aşa cum se arată în prefaţa volumului, clădirile-monument reabilitate dau Oradiei imaginea unui oraş nou construit, iar renaşterea acestor construcţii impresionante merită imortalizată.

Munca de documentare pentru fiecare clădire în parte a făcut-o Hajnal Tavaszi, care prezintă în carte istoria imobilelor, dar şi detalii despre proprietari. Fotografiile au fost realizate de Larisa Birta, iar conceptul creativ aparţine agenţiei Globencer, a cărui manager, Mihai Pop, a precizat că munca nu a fost una uşoară, atât pentru că s-au căutat unghiuri inedite şi momentele perfecte pentru fotografii, dar şi pentru că adesea faţadele sunt obturate de cabluri deloc estetice.

Pe coperta albumului se regăseşte o fotografie cu Palatul Rimanóczy Kálmán Senior, o copie la o altă scară şi mult simplificată a palatului veneţian Cá d’Oro (Casa de aur).

La lansarea albumului - care s-a ţinut în cafeneaua Ristretto, amenajată la parterul casei Kováts, cuprinsă şi ea în volum - au fost prezenţi o parte din proprietarii apartamentelor din aceste palate, cărora Angela Lupşea le-a mulţumit pentru că au investit în reabilitarea clădirilor.

Albumul a fost tipărit cu sprijinul financiar al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea şi se poate cumpăra din toate obiectivele turistice administrate de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor, la preţul de 60 de lei.