Expoziţia "Povestea de dincolo de mărgele" a doctoriţei orădene Mariana Casian a fost vernisată luni la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, într-o atmosferă intimă. La eveniment au fost prezenţi câţiva curioşi, dar şi apropiaţi.

Expoziția cuprinde peste 40 de lucrări impresionante realizate din mărgele minuscule de sticlă, fiecare tablou având între 10.000 şi 100.000 de mărgele, precum şi lucrări create prin tehnica specială de pictură în vârf de ac. 

Aceasta este deschisă publicului până pe 11 august, zilnic, între orele 11 și 19, iar accesul este gratuit.

Doctoriţa Casian a început să creeze aceste opere de artă acum mai bine de 25 de ani, iar soţul ei, Victorin, o susţine în acest demers. 

De altfel, așa cum au făcut și în Oradea, cei doi soți sunt prezenţi și în Capitală la expoziţie, pentru a ghida vizitatorii şi a oferi contextul necesar înţelegerii profunde a lucrărilor expuse. Aceştia nu doar că explică tehnicile folosite, dar şi împărtăşesc poveştile şi inspiraţiile din spatele fiecărui tablou.

Mariana Casian are 86 de ani și este medic stomatolog pensionat, la fel ca soţul ei. Împreună au doi copii, tot medici, care au fost și ei prezenți la vernisajul de la București.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Mariana Casian a creat aceste lucrări prin fixarea fiecărei mărgele de sticlă, cu diametre de 1-2 mm, pe un suport de carton alb, folosind un lipici special care devine transparent după uscare​.

Sala Rondă, unde sunt expuse lucrările, este situată la parterul palatului Cercului Militar Naţional şi oferă un decor elegant, cu ornamente aurite şi candelabre​.

Înainte de a ajunge la Bucureşti, expoziţia a fost găzduită de secţia Muzeului Oraşului Oradea a MŢC din Cetate, unde a atras numeroşi vizitatori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!