Cei mai mici dintre orădeni sunt invitaţi să continue aventura astronomică în Planetariul Educaţional Mobil. Săptămâna viitoare, acesta va poposi pentru a treia oară la Oradea.

De data asta, în domul înalt de cinci metri vor avea loc spectacole de câte o oră despre formarea anotimpurilor şi marile întâlniri ale aştrilor, adică eclipsele. În cadrul show-ului, micuţii vor putea să simuleze chiar ei, cu ajutorul unor aparate specifice, eclipse de soare şi de lună.

Spectatori curioşi

Asociaţia Astronomică Pluto din Cluj-Napoca aduce din nou la Oradea, în perioada 20-24 februarie, singurul planetariu educaţional mobil din ţară, care va găzdui, din oră în oră, spectacole dedicate câtorva dintre cele mai interesante fenomene cosmice.

La prima întâlnire cu copiii orădeni, în mai 2015, organizatorii au prezentat constelaţiile şi legendele pe care străbunii le-au atribuit acestora, iar la cea de-a doua, ţinută în luna noiembrie a anului trecut, Asociaţia Pluto a adus aici spectacolul "Exploratori ai Universului: Galileo Galilei şi Robotul Curiosity".

"Feedback-ul pe care l-am primit din oraşul dumneavoastră a fost extraordinar. Copiii sunt fantastici, interacţionează, pun întrebări şi trăiesc intens cele 50 de minute de proiecţii şi explicaţii", spune Adrian Filpişan, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului.

Ştiinţa anotimpurilor

De data aceasta, la Oradea va fi adus spectacolul ştiinţific "A, B, C, D, Eclipsele". Organizatorii spun că acesta vine să suplinească lipsa unei educaţii astronomice adecvate în şcoli, precum şi să dărâme superstiţiile legate de unele fenomene. "Încă mai există printre adulţi o frică legată de eclipse, aspect care se transmite şi celor mai mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm 100% prin ştiinţă", spune Filpişan.

Spectacolul "A, B, C, D, Eclipsele" va începe cu o scurtă recapitulare legată de sistemul solar şi constelaţii, iar apoi povestitorii vor vorbi despre fazele lunii şi formarea anotimpurilor. "Vom trata cu prioritate ciclul anotimpurilor, lucru care de multe ori le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar şi părinţilor, atunci când vor să le dea explicaţii coerente copiilor. Oricum, adulţii au mari dificultăţi în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică, e vară", arată organizatorul.

Pe văzute

Explicaţiile povestitorilor vor fi dublate de proiecţii, într-un dom cu o înălţime de cinci metri şi diametru de opt metri, care are o capacitate de 60 de persoane, iar copiii vor fi încurajaţi să pună întrebări. "Credem foarte mult în importanţa învăţării prin poveste, prin interacţiune şi prin distracţie. Pentru un copil e infinit mai uşor şi mai plăcut să înveţe ce e o eclipsă de Soare văzând corpurile cereşti proiectate deasupra sa, pe bolta domului, însoţite de explicaţii live, interactive, decât privind o ilustraţie într-un manual şcolar", explică iniţiatorul proiectului.

De asemenea, dat fiind că noul spectacol vorbeşte despre eclipse, la finalul fiecărei întâlniri, vizitatorii planetariului vor putea ei înşişi să "creeze" o eclipsă de lună sau de soare. "Vom aduce cu noi un tellurium, un aparat care îi are pe cei trei mari jucători, adică Soarele, Pământul şi Luna. Cu ajutorul acestuia vom face experimente, arătând cum se formează eclipsele", zice Filpişan.

Show cu programare

La ediţiile trecute, au participat copii de grădiniţă, dar mai ales şcolari, unii cu toată clasa lor. De altfel, vârsta minimă recomandată pentru lecţiile din planetariul educaţional mobil este 4 ani. "Posibilităţile de dezvoltare şi cunoaştere ale copiilor într-un oraş cum este Oradea sunt fantastice, dar depind întotdeauna de deciziile adulţilor. Ei sunt cei care aleg activităţile celor mici. Ne bucurăm că există copii care nu au lipsit de la nicio temă prezentată de noi, unii chiar însoţiţi de părinţi", spune Adrian Filpişan.

Spectacolele sunt programate în perioada 20-24 februarie, zilnic între orele 9 şi 18, la Sala Florica Ungur (fosta Casă de Cultură a Municipiului). Durata unei lecţii este de 50 de minute, iar preţul unui bilet de 11 lei. Accesul la eveniment se face pe bază de rezervări, la numărul 0752.690.245, sau pe adresa de mail contact@planetariumobil.ro.

Desigur, cei care se consideră norocoşi pot încerca şi să meargă direct la unul dintre show-uri, sperând să mai găsească locuri libere. Cei care cred mai degrabă în ştiinţă decât în noroc, pot pune, însă, de pe acum, mâna pe telefon...