Eu sunt cea mai bună versiune a mea? Îmi doresc pentru copilul meu să devină cea mai bună versiune a lui, dezvoltându-și încrederea în sine, creativitatea, înțelegerea lucrurilor, pentru a trăi o viață împlinită pe toate planurile? Dacă îți pui aceste întrebări, rândurile de mai jos sunt pentru tine.

Tot aşa cum vezi până în adâncime și poți observa chiar și o pietricică în apa limpede şi liniştită, la fel şi cu mintea, când este clară și cugetul curat, ajungi să vezi cea mai bună versiune a ta (Cuviosul Ieronim al Eghinei). Acest drum, drumul către sine, nu este uşor, ba chiar Platon spunea că cel mai greu lucru din lume este să te cunoşti pe tine însuţi. Indiferent de cine suntem şi cu ce ne ocupăm primul lucru de care avem nevoie este încrederea, credința că putem reuși orice ne propunem. Pe fundaţia aceasta se construiesc cunoştinţe, comportamente, abilităţi ş.a.m.d. 

Din când în când, în momentele uneori rare de liniște, stai de vorbă cu conştiinţa ta, singura pe care nu o poţi amăgi sau minţi! Îi spui că ţi-ai dori să fii mai bun, să poţi rezolva mai bine problemele pe care le ai, să explorezi, să cunoşti şi să înţelegi mai bine fenomenele din jurul tău. Realizezi că multe lucruri nu le stăpâneşti, te simţi compleşit, uneori dezamăgit, recunoşti în faţa conştiinţei tale neajunsurile şi neîmplinirile pe care le ai. Ea nu te etichetează, nu te critică cum te îmbraci, nu îţi spune că eşti inteligent sau nu, că eşti bun sau rău, ea ştie că eşti valoros şi din cauza asta se comportă ca un clopoţel care îţi aduce aminte ce ar trebui să faci şi nu ai făcut pentru a materializa valoarea ascunsă din tine. Conştiinţa ta este cel mai simplu metronom care nu uită să-ţi spună mereu că poţi! Uneori mai mult decât ai putea să cuprinzi!

În faţa conştiinţei tale nu poţi să simulezi sau să te joci. Este simplu, lasă-ţi conştiinţa să te ia de mână, să-ţi arate ca într-o oglindă realitatea şi drumul de urmat. Ai nevoie doar de curaj, pentru că de la acea realitate începe educaţia ta. Încet, încet încrederea în conştiinţa ta te va ajuta să ai INcredere în tine, apoi în ceilalţi.

Pe urmă încep să încolţească celelalte seminţe de IN: INvăţarea, INţelegerea, INălţarea, INtegrarea. Atunci tu, omule, (re)devii OM din neamul OMULUI! Adică ajungi, din nou, la starea naturală, starea iniţială, eşti paşnic, iubitor şi folositor ție și celor din jur. 

Ca să se întâmple asta trebuie să-ţi cunoști și să-ți activezi toate opţiunile din dotare. Imaginează-ți că ai la dispoziție un Mercedes, dar pentru că nu ai carnet de conducere te deplasezi doar cu bicicleta. Nativ, fiecare avem cel puţin 3 tipuri dominante de inteligenţă. Trebuie să le trezim şi pe celelalte. Şi tot din fabricaţie am fost dotaţi cu operaţiile gândirii, aşa cum le spune literatura de specialitate, din compunerea lor rezultând, pe lângă multe altele, două funcţii esenţiale ale gândirii: înţelegerea şi rezolvarea problemelor.

Te invit să descoperim împreună cum putem funcționa la capacitate maximă, prin interacţiunea dintre inteligenţele multiple native şi operaţiile gândirii, modul în care ele se „ajută” una pe alta, pentru ca în final să ne ajute pe fiecare dintre noi, adult sau copil, să tindem mereu spre cea mai bună versiune a noastră!

Secretul este să știi să-ţi activezi opţiunile din dotare. Este ca şi la radio, poţi să ai cel mai performant radio, dacă nu răsuceşti un pic butonul nu ajungi la programul pe care-l doreşti. Trebuie să fii pe aceeaşi frecvenţă cu dotările primite din fabricaţie şi să devii cea mai bună versiune a ta.

Despre toate acestea și metodele de dezvoltare și învățare adaptate fiecărei vârste poți afla la Cursul de gândire organizat de Școala Izvor. Acesta se adresează atât adulților, cât și copiilor cu vârsta de peste 12 ani. Pentru înscrieri puteți accesa link-ul https://scoalaizvor.ro/produs/cursul-de-gandire/ sau sunați la numărul de telefon 0771-329.029, prof. Andraș Sorin.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!