Albumul "Povestea palatelor orădene" este, aşa cum îi spune numele, o culegere de poveşti şi fotografii ale celor mai importante palate ale oraşului, dar şi imobile ori încăperi mai puţin cunoscute, despre care nici orădenii nu ştiu prea multe. Cartea a fost realizată de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor (Oradea Heritage) cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea şi a fost lansată joi seară la librăria Cărtureşti, din incinta complexului Lotus. 

O carte cerută de turişti

"Turiştii sunt încântaţi de palatele noastre, dar un singur reproş au avut, şi anume că acestea nu se regăsesc, împreună într-un album. Acesta a fost imboldul care a dus la naşterea albumului «Povestea palatelor orădene». Pe lângă acestea, a fost şi ambiţia Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, mai nou Oradea Heritage, care şi-a propus din vară să prezinte atât în mediul online, cât şi în formă scrisă munca pe care o face în programul de reabilitate a faţadelor", a mărturisit coordonatorul proiectului, Angela Lupşea.

Aceasta a mai ţinut să precizeze faptul că albumul nu ar fi putut vedea lumina tiparului dacă palatele nu ar fi fost reabilitate şi dacă proprietarii acestor imobile nu ar fi înţeles că lucrările sunt esenţiale pentru oraş.

Informaţiile scrise în album au fost luate din alte cărţi despre istoria arhitecturală a Oradiei, precum volumul "Trei secole de arhitectură", de Peter I. Zoltan, sau lucrări ale criticului de artă Ramona Novicov care, de pildă, a scris despre Casa Roth, un imobil mai puţin prezentat în cărţi. 

Palatele "secrete", dezvăluite

Pentru că este un album, "Povestea palatelor orădene" pune accentul pe poze, unde Oradea şi palatele sale sunt ilustrate în diferite momente ale zilei. Încă de la început, vârful turnului Primăriei este surprins pe timp de ceaţă. "Partea de fotografie este cea spectaculoasă în album, pentru care îi mulţumim Larisei Birta, care este realizatoarea imaginilor", a precizat Lupşea.

Ultimul capitol este compus din mai multe interioare mai puţin vizibile, despre care poate nici orădenii nu ştiu prea multe, ca de pildă Sălile Vigadó ale Palatului Vulturului Negru, foarte bogate în ornamente.

O prezentare aparte se intitulează chiar "Palatele ascunse de pe strada Republicii", unde cititorii fac cunoştinţă cu Casa Stern (în care a trăit muza lui Ady Endre), Palatul Darvassy ori Palatele Gerliczy.

De asemenea, cartea cuprinde prezentări şi fotografii cu Palatul Poynár, Palatul Stern, Palatul Sztarill sau Palatul Moskovits Miksa, iar o altă cameră impozantă prezentată este Sala cu Grifoni din Cetate.

Va urma

De precizat că în album nu se regăsesc toate palatele orădene, urmând ca în viitor să existe şi o nouă ediţie a acestui volum, cu alte imobile reabilitate, desigur, pe măsură ce aceste lucrări se vor încheia.

Albumul a fost editat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, conceptul grafic este realizat de agenţia de publicitate Globencer, iar fotografiile de Larisa Birta. 

Cartea este disponibilă atât în librăria Cărtureşti din magazinul Lotus Center, cât şi în toate punctele de informare, mai exact chioşcurile amplasate în oraş. Preţul unui album este de 50 de lei.