Una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Bihor, Meziad, are o carte dedicată. Specialişti în speologie, arheologie, paleontologie şi biologie au descris istoria şi valoarea peşterii într-un volum adresat tuturor turiştilor şi intitulat simplu "Cartea Peşterii Meziadului".

"Am încercat să creăm o carte care să prezinte peştera Meziadului din mai multe perspective. Pe lângă bogăţia ei în speleoteme, care este una arhicunoscută, ea ascunde o mulţime de lucruri mai puţin cunoscute pentru publicul larg. Aici au fost descoperiri arheologice şi paleontologice importante, există o viaţă subterană formată din o mulţime de chiroptere, specii de lilieci şi coleoptere care, chiar dacă nu sunt vizibile întotdeauna, animă mediul subteran şi îl fac mult mai bogat decât ne imaginăm", a precizat Paul Iacobaş, directorul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor. Custode al ariei Pădurea Craiului, pe teritoriul căruia se află şi peştera Meziadului, CAPDD a avut iniţiativa publicării acestei cărţi.

Volumul prezintă şi istoria cavernei, care porneşte de la mijlocul secolului al 18-lea, când a fost pentru prima dată descrisă. Printre cei care au studiat-o s-a numărat şi celebrul savant Emil Racoviţă, dar şi nepotul acestuia, Gheorghe Racoviţă, care este, de altfel, unul dintre autorii cărţii care a fost lansată joi.

Pe lângă texte despre tezaurul arheologic al peşterii ori despre vieţuitoarele din ea, volumul prezintă şi fotografii, dar şi informaţii folositoare turiştilor cu privire la accesul în peşteră ori împrejurimile ei.

Tipărită într-un tiraj de o mie de exemplare, cartea este distribuită gratuit curioşilor, prin intermediul centrelor de informare turistică din Oradea, a primăriilor din zona Meziad şi a ONG-urilor cu profil turistic sau speologic.

CAPDD pregăteşte deja ediţii în engleză şi maghiară a cărţii, dar şi a doua ediţie. Tipărirea acestei cărţi s-a realizat în cadrul proiectului "Pădurea Craiului - Destinaţie de ecoturism", pentru care Centrul a obţinut o finanţare europeană.