Filmul "De ce eu?", de Tudor Giurgiu (foto), ce prezintă povestea procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la scurt timp după ce şefii i-au luat cazul procurorului orădean Alexandru Lele, va rula în secţiunea "Panorama" a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desăfăşurat între 5 şi 15 februarie, se arată pe site-ul oficial al evenimentului, citat de Agerpres.

După cum se ştie, lungmetrajul a fost filmat inclusiv la Oradea. Filmul lui Tudor Giurgiu va concura în această secţiune cu producţii din ţări ca Mexic, Maroc, Statele Unite ale Americii şi Argentina. În total, în secţiunea "Panorama" rulează 34 de lungmetraje de ficţiune din 29 de ţări.

Filmul va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 27 februarie şi este inspirat dintr-un caz real petrecut în România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait. Bazat pe fapte reale, dar cu elemente de ficţiune, "De ce eu?" spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

Cristian investighează cazul unui coleg, procurorul Alexandru Lele, suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate, arată sursa citată.

Citiţi detalii, în articoleele:

De ce în ceaţă? Filmul lui Giurgiu nu răspunde la dilema dacă a fost sau nu erou fostul procuror Alexandru Lele

"Moartea procurorului: Alexandru Lele şi tânărul magistrat care l-a cercetat au ajuns personaje de film (FOTO)"