Proiectul de restaurare a Casei Darvas - La Roche din Oradea, transformată în primul muzeu Art Nouveau (Secession) din țară, a fost premiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în cadrul unei gale numite „România modernizată cu fonduri europene”. 

În total au fost premiate 14 „povești de succes cu fonduri europene (...), care au schimbat viața românilor”, după cum au transmis joi seara reprezentanții MIPE. 

Investiția care a vizat reabilitarea, restaurarea și transformarea în muzeu a Casei Darvas - La Roche a fost singura din Oradea care a fost recunoscută în această gală prezidată de ministrul Marcel Boloș. 

S-au dus la București să ridice diploma Daniela Moțoc, de la Primăria Oradea, și Angela Lupșea, directoarea Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, care administrează muzeul art nouveau din Oradea. 

Investiția în proiectul ce a vizat Casa Darvas - La Roche, situată pe strada Iosif Vulcan nr. 11, s-a ridicat la 9,2 milioane de lei. În bună măsură, banii au fost asigurați din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Proiectul a avut ca obiectiv „restaurarea unui monument istoric de importanţă locală, valorificarea patrimoniului cultural în stil Secession și a identității culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a municipiului Oradea”. 

Casa din apropierea malului Crișului Repede a fost construită între 1909 şi 1912, după un proiect al arhitecţilor László Vágó şi József Vágó.

După restaurare, mai precis din august 2020, ea poate fi vizitată ca un muzeu „Belle Époque”, care arată cum trăiau burghezii la începutul secolului XX, casa având printre altele o terasă cu fântână arteziană, o seră, un salon al domnilor, un salon al doamnelor, precum și o cameră a copiilor. Aceasta din urmă a fost, însă, „mobiliată” în stil inedit, cu proiecții de tip videomapping.

La Casa Darvas - La Roche se țin tot soiul de evenimente, precum degustări de vin, recitaluri, precum și, mai nou, întâlniri la „ceai burghez”. Contra cost, orădencele sau vizitatoarele pot să-și rezerve Salonul Doamnelor, unde sunt răsfățate cu ceaiuri, dulciuri și alte bunătăți. 

Momentul dedicat proiectului orădean, la ora 3:05 a galei:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!