Ştiai că la Oradea a fost înfiinţat Ordinul cavaleresc al Dragonului, în 1408, în prezenţa regelui Sigimund de Luxemburg, care a adunat atunci 24 de cavaleri? Dar că, în 1580, toţi locuitorii oraşului au fost ridicaţi la rang de nobili de principele Cristofor Báthori, care a acordat şi un blazon pentru aceştia?

Acestea sunt doar câteva dintre detaliile mai puţin ştiute despre istoria oraşului Oradea care se regăsesc în cartea ”Oradea - Nagyvárad - Großwardein. Momente inedite din istoria aşezării”, ce va fi lansată joi la Muzeul Memorial Aurel Lazăr din Oradea.

Ordinul cavalerilor

Lansarea volumului va avea loc la ora 12, în prezenţa celor doi autori, istoricii şi muzeografii Augustin Ţărău şi Dumitru Noane, a editorului cărţii, Nicolae Pop, şi a celui care a scris prefaţa, Sorin Şipoş. Prin apariția acestui volum, scriitorii și organizatori doresc să marcheze împlinirea a 910 ani de atestare documentară a actualului municipiu Oradea. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori, autorii volumului au cercetat "istoria aşezării de la primele consemnări documentare", aducând în prim-plan perioada Evului Mediu şi Epoca Modernă, până la evenimentele din 1918. Obiectivul lor a fost de "a menţine viu spiritul Oradiei".

În comunicatul transmis de Asociaţia Culturală D`Arc, a editorului cărţii Nicolae Pop, sunt transmise şi câteva pasaje interesante din carte.

„Cel care a întocmit statutul acestui ordin cavaleresc, în 1408, a fost Albeni Eberhárd de Lorraine, episcop de Oradea (1407–1409) şi cancelar şef al curţii noastre. Nu este deci de mirare că Oradea este apreciată de specialişti ca o reşedinţă a vestitului Ordin al Dragonului, unul dintre cele mai faimoase ordine cavalereşti europene. Acesta a fost înfiinţat în 12 decembrie 1408, în catedrala orădeană, în prezenţa lui Sigismund de Luxemburg şi a soţiei sale Barbara de Cilli (Celje), pornind de la un număr de 24 de cavaleri" - este unul dintre pasajele dezvăluite în comunicat.

În același volum, istoricii povestesc că Regele Matei Corvin a rămas în oraş în perioada ianuarie – martie 1468, timp în care oraşul a cunoscut "zile strălucite", graţie prezenţei curţii regale maghiare. "Se ajunsese chiar ca Oradea să fie apreciată ca fiind cel mai bogat oraş al Ungariei", au scris istoricii.

Un veac mai târziu, în 1580, principele Cristofor Báthori a acordat un blazon pentru locuitorii oraşului, care au primit astfel rangul de nobili. „Această diplomă (n.r. blazonul) a fost confirmată, în 21 martie 1600, de către împăratul Rudolf al II-lea de Habsburg, ocazie cu care blazonul a fost îmbogăţit cu noi elemente heraldice. Faţă de prima variantă în care, sub casca cu viziera ridicată, era numai leul cabrat care ţinea în labele din faţă o bardă, acum se adaugă şi îngerul", au mai scris autorii.

Povestea Bibliei de la Oradea

Apoi, în anul 1590, la Oradea, începea reeditarea Bibliei în limba maghiară, tradusă de Károlyi (Radics) Gáspár. Tipărirea acesteia a început în urbe, în 1657, şi ar fi trebuit să apară în 10.000 de exemplare, însă tiparniţa a fost mutată la Cluj, după ce Cetatea orădeană a fost asediată. Biblia de la Oradea a fost tipărită apoi în 1661 la Cluj-Napoca.

Autorii transmit că au în plan o nouă ediție a cărții, în două volume.

„A doua ediţie ne-o dorim însă în două volume - primul de momente din istoria cetăţii şi urbei orădene, al doilea de evenimente mai deosebite, evenimente "picante", din viaţa acestora, evenimente de cele mai diverse, de la evenimente militare la evenimente mondene. Bineînţeles că vor fi preluate toate cele deja inserate în această primă ediţie, pe lângă care vor apărea multe altele. Considerăm că cel mai bun prilej pentru apariţia acestei a doua ediţii, în formatul cu două volume, ar fi tot anul 2023, când se împlinesc 910 ani de atestare documentară a oraşului Oradea, unul dintre cele mai vechi de pe teritoriul României", a spus autorul Augustin Ţărău.

La rândul său, Dumitru Noane a transmis că vor urma şi evenimente dedicate unor personalităţi orădene.

"Dorim să continuăm acest demers prin ceea ce am intitulat Calendar istoric orădean, prin intermediul căruia să prezentăm, anual, evenimente şi personalităţi orădene, de toate etniile conlocuitoare, care împlinesc, în anul respectiv, o "cifră rotundă" de la producerea evenimentului prezentat, respectiv de la naşterea sau decesul personalităţii respective ori de la un moment deosebit din viaţa sa", a spus Dumitru Noane, potrivit comunicatului.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Şcoala Doctorală de Istorie şi Centrul de Studii Interdisciplinare "Silviu Dragomir" Oradea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia Culturală d’Art şi Erbaşu Transilvania.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!