În Oradea, luna august va fi una a poveştilor spuse pe peliculă. În premieră, municipalitatea organizează proiecţii de filme în aer liber pe parcursul unei luni întregi, în urma unor parteneriate cu DigiFilm, respectiv caravanele TIFF şi NexT.

În Parcul Cetăţii, orădenii vor putea urmări producţii care s-au bucurat de succes la critică şi public, între care "Youth", cu Michael Caine şi o apariţie provocatoare a româncei Mădălina Ghenea, thrillerul "Child 44", cu Tom Hardy, şi comedia "Danny Collins", cu carismaticul Al Pacino.

Cinema Cetate

Fiindcă orădenii au dovedit anul trecut, cu ocazia caravanelor TIFF şi NexT, că le plac proiecţiile de filme în aer liber, mai ales dacă acestea sunt programate, romantic, într-un parc, reprezentanţii Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) au dedicat în acest sezon o lună întreagă (perioada 4-28 august) peliculelor văzute sub cerul liber.

Mihai Jurca"De anul trecut am început discuţii cu posibili parteneri pentru amenajarea unui cinematograf de vară în Parcul Cetăţii. Ni s-a alăturat DigiFilm, care va asigura cea mai mare parte a peliculelor. De asemenea, vor opri din nou în Oradea caravanele festivalurilor TIFF şi NexT", spune Mihai Jurca (foto), preşedintele APTOR.

Filmele vor rula în zona dinspre strada Griviţei a parcului, cele oferite de DigiFilm pe un ecran LED, iar cele propuse de TIFF şi NexT pe ecranele organizatorilor acestor caravane, cel mai probabil din pânză. "Ecranul LED ne permite să proiectăm şi înainte de lăsarea întunericului şi, astfel, să programăm două filme pe seară", adaugă Jurca.

Parcul Hollywood

Oferta propusă este una bogată, care acoperă mai multe genuri cinematografice şi, deci, o paletă largă de gusturi. Proiecţiile vor debuta cu o selecţie DigiFilm programată în perioada 4-7 august (joi - duminică), în fiecare zi începând cu orele 19.30. În prima seară, cinefilii sunt chemaţi să vadă filmul de acţiune "Wild Card" (Joc periculos), cu Jason Statham şi Sofia Vergara, iar apoi thrillerul "Child 44" (Crime trecute sub tăcere) cu Tom Hardy.

Pe 5 august, prima peliculă a serii va fi animaţia "Trollz", urmată de drama romantică "A little chaos" (Haos la Versailles), cu Kate Winslet. În seara următoare, vor rula "Self/less" (Transfer de viaţă), cu Ryan Reynolds, şi "Sicario", un crime-thriller, nominalizat la Oscar şi Palme D’Or, despre lupta dintre FBI şi cartelurile mexicane de droguri. Primul weekend de proiecţii în aer liber se va încheia cu animaţia "Action Man" şi cu comedia "Mortdecai", care-i are în rolurile principale pe celebrii Johnny Depp şi Gwyneth Paltrow.

"De ce eu?" la TIFF

Cinema Cetate se va redeschide în perioada 11-13 august, când la Oradea va opri Caravana TIFF, în cadrul căreia filmele vor rula începând cu ora 21. În prima seară, orădenilor le va fi prezentată producţia "De ce eu?", regizată de Tudor Giurgiu şi inspirată din povestea tânărului procuror Cristian Panait care s-a sinucis după ce fusese trimis la Oradea să-l ancheteze pe colegul său de breaslă Alexandru Lele.

Pe 12 august, în parcul fortăreţei va fi proiectată drama de război "Son of Saul" (Fiul lui Saul), regizată de Nemes Laszlo, care a primit anul acesta Oscarul pentru Cel mai bun film străin. În fine, pe 13 august, TIFF le aduce cinefililor pelicula "Youth" (Tinereţe) a regizorului italian Paolo Sorrentino, cu Michael Caine şi Harvey Keitel în rolurile principale, dar şi cu o apariţie provocatoare a româncei Mădălina Ghenea.

Weekend-ul următor, între 19 şi 21 august, pe ecranul din Parcul Cetăţii vor reveni filmele Digi. Vineri au fost programate animaţia "Inspectorul Gadget" (ora 20) şi filmul de acţiune "Drive hard" (Şoferul) (ora 20.30), sâmbătă, începând cu ora 19.30, thrillerele "John Wick" şi "Nightcrawler" (Prădător de noapte), iar duminică, tot de la 19.30, animaţia "Sabrina’s Secret Life", urmată de comedia cu nuanţe dramatice "Danny Collins", cu Al Pacino în rolul unui rock-star bătrân. 

Vizionare pe baloţi

În zilele următoare, mai precis pe 22 şi 23 august, la Oradea va ajunge Caravana Filmelor NexT, care anul acesta cuprinde o selecţie de 24 de scurtmetraje realizate în România şi în lume. Scurtmetrajele vor începe de la ora 19 în ambele zile.

Cinematograful provizoriu din aer liber îşi va încheia programul în weekend-ul 26-28 august, când cinefilii vor fi tentaţi din nou cu fimele Digi, în fiecare seară începând cu ora 19.30.

Pentru seara de vineri, au fost programate animaţia "Trollz" şi SF-ul "The Giver" (Darul lui Jonas). O seară mai târziu va fi reluată comedia "Danny Collins", urmată de o alta, intitulată "The Love Punch" (Loviţi de dragoste), cu Pierce Brosnan şi Emma Thompson. În fine, duminică seară, orădenii vor putea vedea filmul de animaţie "Inspector Gadget", urmat de drama cu accente comice "Rudderless", despre un tată care încearcă să-şi revină după moartea filului său înfiinţând o trupă rock.

Pentru cinefilii care se vor aduna în Parcul Cetăţii organizatorii vor să asigure standuri cu răcoritoare şi gustări, precum şi circa 500 scaune de plastic şi 100 de baloţi de paie. Bineînţeles, cei mai "rebeli" sunt liberi să meargă în parc cu păturile de acasă, ca la un picnic mai neobişnuit, cu invitaţi tocmai de la Hollywood...