Cea mai recentă ediţie din Oradea a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a fost bine primită de cinefili. Printre cele mai populare producţii au fost documentarul "Spioni de ocazie", filmul "Miracol", prezentat în avanpremieră naţională, şi "România sălbatică", un lungmetraj realizat pe parcursul a 10 ani.

TIFF Oradea s-a desfăşurat între 17 şi 19 septembrie, în cinci locuri din oraşul de pe Criş: atât în aer liber (Piaţa Unirii şi grădina Palatului Baroc), cât şi indoor (la Teatrul Regina Maria, Filarmonică, în pivniţele Palatului Baroc şi Sinagoga Sion).

Cine-concertele, un succes

"Cine-concertele programate la Sinagoga Sion s-au numărat printre cele mai apreciate evenimente din programul festivalului", se arată în comunicatul post-eveniment, transmis de reprezentanţii TIFF.

Chiar dacă vremea a fost instabilă şi răcoroasă, spectatorii au fost prezenţi seară de seară la proiecţii. "«Spioni de ocazie», cel mai nou film regizat de Oana Giurgiu, s-a aflat printre cele mai populare producţii prezentate anul acesta la TIFF Oradea. Filmat parţial chiar în Oradea, documentarul i-a reunit pe scena Filarmonicii de Stat pe mulţi dintre membrii echipei de producţie, care s-au bucurat de aplauzele spectatorilor prezenţi în număr mare la proiecţia urmată de o sesiune de Q&A", au precizat, la final, organizatorii.


Proiecţia "Spioni de ocazie" - Foto Vizaknai David

De altfel, la Sinagoga Sion a putut fi admirată şi o expoziţie dedicată filmului "Spioni de ocazie", cu fotografii realizate de Alex Gâlmeanu, care a atras numeroşi vizitatori.

"De un succes impresionant s-a bucurat «România sălbatică», documentarul-fenomen realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache. Filmul a rulat în aer liber în decorul spectaculos al Palatului Baroc, noul spaţiu inclus la această ediţie pe harta festivalului. Toate evenimentele organizate aici de-a lungul celor trei zile, outdoor sau în sala recent inaugurată cu ocazia TIFF Oradea, au atras sute de spectatori în faţa marelui ecran", mai arată aceeaşi informare.

Poliţist cu lipici la public

Proiecţiile din sala Teatrului Regina Maria s-au bucurat şi ele de succes la public. Între acestea s-a numărat lungmetrajul "Neidentificat", un thriller poliţist care urmăreşte povestea inspectorului Florin Ispas. Deşi bărbatul pare că vrea să găsească criminalul unui caz rămas nerezolvat, protagonistul pune la cale, de fapt, un plan de răzbunare.

Cei care au fost prezenţi la proiecţie au aflat de la actorul Bogdan Fărcaş (foto), care îl joacă pe poliţist, ce impact a avut personajul complex asupra vieţii sale. "Înainte de a juca am fost nevoit să slăbesc 10 kilograme, iar pe băiatul meu l-am dus la bunici trei luni de zile pentru a putea repeta în casă", a explicat actorul.


(Sursa foto: Aarc.ro)

Acesta a mai spus şi că filmul este prima parte a unei trilogii semnate de regizorul român Bogdan Apetri, care de 20 de ani predă regia la New York. "Trilogia urmăreşte viaţa poliţiştilor din secţia de criminalistică din Piatra Neamţ. În lungmetrajul următor («Miracol», care a putut fi văzut în aceeaşi seară la TIFF) e urmărită povestea altui poliţist, iar eu devin personaj secundar", a mai spus Bogdan Fărcaş.

În avanpremieră

Cinfilii orădeni au putut vedea şi filme în avanpremieră naţională. "Proiecţia în avanpremieră naţională a filmului «Scara», în prezenţa regizorului Vlad Păunescu şi a designerului de costume Oana Păunescu, s-a încheiat cu lungi minute de aplauze la Teatrul Regina Maria. Tot aici a rulat pentru prima dată în România «Miracol», noul film al regizorului Bogdan George Apetri, recent prezentat la Veneţia, în secţiunea Orizzonti. Entuziasmul spectatorilor a generat ecouri şi la proiecţia din Piaţa Unirii a filmelor «Romanian Tradition» (r. Pavel Bartoş) şi «Complet necunoscuţi» (r. Octavian Strunilă), în prezenţa regizorilor şi a actorilor din distribuţie", mai transmit organizatorii.

Orădenii s-au bucurat şi de atelierele pentru copii incluse în programul EducaTIFF, unde cei mici au învăţat, timp de două zile, la The Spot, cum să modeleze şi să animeze personaje create de ei.

Cea de-a patra ediţie TIFF Oradea a fost organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania şi Visit Oradea.