Expoziția de pictură „Povestiri de sub pod” semnată de Ioan Aurel Mureșan va fi vernisată vineri, la ora 18, la galeria Palatului Episcopal Romano-Catolic Oradea, de pe Șirul Canonicilor nr. 2, la etajul II. 

Artistul a încetat din viață în 20 martie 2024 la Oradea.

Curatorul expoziției este Sorina Jecza, iar în deschidere va lua cuvântul Ramona Novicov.

„Incluzând 11 lucrări ale pictorului Ioan Aurel Mureșan, create între ianuarie și august 2022, seria prezintă „povești” de sub marele arc al lumii pe care artistul le încifrează vizual.

Podul fixează marginile unui univers a cărui unicitate irumpe auroral în spațiul tabloului. Fiecare dintre cele 11 pânze repertoriază o întâmplare ce devine, prin forța reprezentării, exemplară și al cărei sens rămâne suspendat între realitate și imaginar. Rămase neterminate, lumile întrezărite de pictor se deschid într-o perpetuă întrebare, al cărui răspuns suntem chemați să-l aproximăm mai departe.

În acest sens, expoziția nu este doar o expoziție, ci o superbă și neîndurătoare ex-punere de sine ce pune în discuție ființa artistului în întregime, ca generator al creativității, într-un discurs despre limite, reziliență, despre modul în care se reconfigurează continuu viața”, transmit, printr-un comunicat, organizatorii, Episcopia Romano-Catolică și Fundația Interart Triade din Timișoara.

La evenimentul de vineri va fi lansat și catalogul publicat de aceeași editură, „Povestiri de sub pod / Stories from Under the Bridge”, ce cuprinde 11 elegii scrise în urmă cu 4 decenii de artistul Ioan Aurel Mureșan, poezii care sunt asociate lucrărilor de artă plastică.

„Poeziile adâncesc, premonitoriu parcă, șirul neliniștilor ce-l încercau pe artist. Catalogul ce însoțește expoziția se constituie în mărturia acestei experiențe artistice și existențiale”, adaugă organizatorii.

Artistul clujean optzecist Ioan Aurel Mureșan a debutat în 1981 la Oradea, unde de altfel creația sa picturală a avut o vizibilitate pregnantă și a fost grupată în mai multe etape, materializate în ciclurile „Măștilor” și „Pământurilor”, „Via Dolorosa”, seriile „Semnele zidului”, „Minunatele ceasuri ale Ducelui d’Ivry”, „Călătoria magică a Ducelui  d’Ivry”, „Ultrasilvania”, ciclurile „Apud Magister”, „Povestiri de sub pod” și „Megalos Aselinos”.

Expoziția „Povestiri de sub pod” va rămâne deschisă publicului până în 23 februarie 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!