Prefectura Bihor a dat publicităţii luni, pe pagina proprie de Facebook, primele imagini din interiorul Palatului Episcopiei Greco-Catolice, acestea redând o parte din distrugerile suferite de clădire în urma incendiului devastator de sâmbătă seară.

Într-o postare făcută în jurul orei amiezii, Prefectura oferă o imagine, fie şi parţială, a dezastrului.

În ciuda faptului că acoperişul a fost distrus în întregime şi plafonul celui de-al doilea etaj s-a prăbuşit, prima fotografie arată, totuşi, o stare poate surprinzător de "curată" a impunătorului hol central al Palatului episcopal.

Majoritatea celorlalte fotografii din seria de 12 înfăţişează însă distrugeri mari, atât asupra pereţilor unor încăperi, cât şi a lucrărilor de tâmplărie, uşi şi ferestre.

Într-un comentariu ce însoţeşte imaginile, Prefectura repetă, la fel ca duminică, că deşi "clădirea a fost grav afectată", prestaţia pompierilor a fost lăudabilă: "răspunsul şi profesionalismul pompierilor din cadrul ISU Crişana a fost excepţional", deoarece aceştiau au reuşit să prevină propagarea incendiului la parter şi asupra clădirilor învecinate.

"Cel mai important este că nu au fost victime, iar faptul că s-a reuşit ca un incendiu de asemenea dimensiuni să fie izolat este exclusiv rezultatul modului exemplar în care au acţionat pompierii", arată conducerea Prefecturii Bihor.

Pe de altă parte, instituţia consideră că "nu ar fi de folos să speculăm în spaţiul public pe tema cauzei incendiului", întrucât există o anchetă în derulare şi "toate ipotezele sunt luate în considerare". De asemenea, Prefectura spune că urmează ca "în cel mai scurt timp să avem date oficiale despre ce ar fi putut cauza această tragedie".

În final, Prefectura îndeamnă orădenii "să se implice financiar, atât cât pot, în acest act de normalitate" care este refacerea Palatului episcopal.