Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, continuă atacul îndreptat împotriva UDMR Bihor, pe tema banilor alocaţi de guvernul Ungariei Fundaţiei Mecena, condusă de liderii Uniunii.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, Szilagyi Zsolt i-a cerut public liderului UDMR, Kelemen Hunor, să răspundă unde au dispărut 1,1 milioane de euro din cele 1,3 milioane care au intrat în contul Fundaţiei Mecena din fondurile guvernamentale maghiare.

"Banii au fost primiţi de către fundaţie de la guvernul maghiar, iar din aceştia au fost cheltuiţi doar 200.000 de euro, pentru construcţia Centrului Cultural Ady Endre, iar restul nu ştim unde s-au dus. Liderii UDMR Bihor, Kiss Alexandru, Szabo Odon, Biro Rozalia şi Lakatos Peter, care conduc fundaţia, nu vor să răspundă ce au făcut cu banii. Aşa că îi cerem preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, să deschidă o anchetă pentru a elucida acest caz care aruncă o pată asupra întregii clase politice care reprezintă electoratul maghiar", a declarat Szilagyi Zsolt, care a adăugat că solicitarea îi va fi transmisă lui Kelemen Hunor sub forma unei scrisori deschise.

În 2003, Fundaţia Mecena, condusă de Kiss Alexandru, preşedintele UDMR Bihor, primit suma de 320 de milioane de forinţi, echivalentul a 1,3 milioane de euro, din partea guvernului maghiar pentru construcţia unui Centrului Cultural Ady, fonduri care iniţial erau destinate unui proiect al episcopului Laszlo Tokes.

Imobilul nici nu a fost finalizat nici astăzi, pe terenul primit de fundaţie în folosinţă gratuită de la Primăria Oradea de pe strada Codrilor, din vecinătatea Ştrandului Municipal.

Mai mult, pentru că nu a achitat impozitele pe clădire de peste şase ani, fundaţia datorând municipalităţii 229.965 de lei, Primăria a scos la vânzare imobilele pentru suma de 891.000 lei.

Însă, înainte de începerea licitaţiei, Fundaţia Mecena a achitat o parte din datorii, cerând suspendarea procedurii de executare silită pentru o perioadă de şase luni, în care s-a angajat să plătească şi restul datoriilor.