Liderii PPMT îi îndeamnă pe proprietarii de terenuri intravilane din Oradea să nu se supună noii politici fiscale adoptate de municipalitate la începutul anului.

Oamenii lui Tokes spun că în ultimele două săptămâni au fost asaltaţi de zeci de plângeri ale etnicilor maghiari proprietari de terenuri în Oradea. Oamenii sunt exasperaţi că trebuie să achite din acest an impozite mult majorate, după ce Consiliul Local a adoptat în prima săptămână a anului o hotărâre care prevede că, pentru cei care deţin în proprietate suprafeţe mai mari de 850 de metri pătraţi de teren intravilan, 850 de metri pătraţi vor fi taxaţi din oficiu ca teren aferent construcţiei, indiferent de categoria declarată de proprietar.

"Considerăm această hotărâre abuzivă şi ilegală. Conform Codului Fiscal, nu poţi schimba categoria de încadrare a terenului fără acordul proprietarului, care declară pe propria răspundere categoria de teren - agricol sau de construcţii", a spus preşedintele PPMT Oradea, Kristofi Kristof, în conferinţa de presă organizată joi la sediul partidului. Kristofi îi îndeamnă pe toţi ce nemulţumiţi să conteste în instanţă hotărârea CL şi să nu achite impozitele majorate.

Potrivit liderului PPMT, "este normal să fie taxaţi samsarii de terenuri, însă nu-i poţi pune în aceeaşi categorie şi pe proprietarii de bună credinţă, dar cu venituri mici, care nu au nicio vină că sunt proprietari pe terenuri mai mari de 850 de metri patraţi, iar acum Primăria vrea să le ia impozite de până la de 10 ori mai mari decât cele din 2012".

În opinia lui Kristofi Kristof, majorarea impozitelor şi schimbarea încadrării categoriei terenurilor din intravilanul Oradiei "a fost făcută heirupistic, pentru că municipalitatea nu are nici în prezent planul cadastral la zi".

Liderul PPMT a mai spus că a înaintat joi Primăriei Oradea o listă cu obiecţiuni care cuprinde 9 puncte, solicitând revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 10/2013 şi scutirea de la majorarea impozitelor pe terenuri a proprietarilor cu venituri mici.